ßßß Cookit - przepis na Torcik odwrócony z pomarańczami

Torcik odwrócony z pomarańczami

nazwa

Wykonanie

Aromatyczne, ucierane ciasto jogurtowe z pomarańczami
dzisiaj w roli torciku z okazji...... .........np. Dnia Kobiet
Jest to proste , popularne ciasto odwracane czyli zapiekane z owocami ułożonymi na dnie foremki.
Składniki: /na małą tortownicę ok.22 cm/
2 pomarańcze /najlepiej bio/
1 łyżka mielonych migdałów
150 g miękkiego masła /+ 30g do formy/
0,5 szklanki cukru trzcinowego
0,5 szklanki cukru pudru
2 jaja
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 ,5 szklanki mąki/połowę można zastąpić ziemniaczaną/
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,25 szklanki jogurtu naturalnego
0,25 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
migdały do dekoracji
Wykonanie:
-Pomarańcze dokładne umyć i podgotować ok. 2-3 min, zmienić wodę i gotować kolejne 2 minuty.
-Ostudzić i przekroić na pół ,a następnie pokroić w plastry.
-Foremkę dokładnie posmarować masłem /również boki/ i obficie oprószyć
cukrem brązowym /połowa porcji/
-Dno i boki tortownich obłożyć owocami posypać pozostałym cukrem .
-Foremkę wstawić do lodówki.
-Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo /po jednym/jajka, aromat waniliowy i sól.
-Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do utartej masy.
-Jogurt wymieszać z sokiem i delikatnie połączyć z ciastem.
-Masę przełożyć do foremki z pomarańczami, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika.
-Piec ok.40 minut w temp.170-180 st.C
-Przestudzone ciasto przełożyć na półmisek /owoce powinny być na wierzchu/ i udekorować prażonymi migdałami.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/03/torcik-odwrocony-z-pomaranczami.html