Wykonanie

Aromatyczne, ucierane ciasto
jogurtowe z
pomarańczamidzisiaj w roli torciku z okazji...... .........np. Dnia KobietJest to proste , popularne ciasto odwracane czyli zapiekane z
owocami ułożonymi na dnie foremki.

Składniki: /na małą tortownicę ok.22 cm/2
pomarańcze /najlepiej bio/

1 łyżka mielonych
migdałów150 g miękkiego
masła /+ 30g do formy/0,5 szklanki
cukru trzcinowego0,5 szklanki
cukru pudru2
jaja1 łyżeczka ekstraktu
wanilii1 ,5 szklanki mąki/połowę można zastąpić ziemniaczaną/1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli0,25 szklanki
jogurtu naturalnego0,25 szklanki soku wyciśniętego z
pomarańczymigdały do dekoracjiWykonanie:-
Pomarańcze dokładne umyć i podgotować ok. 2-3 min, zmienić
wodę i gotować kolejne 2 minuty.-Ostudzić i przekroić na pół ,a następnie pokroić w plastry.-Foremkę dokładnie posmarować
masłem /również boki/ i obficie oprószyć
cukrem brązowym /połowa porcji/-Dno i boki tortownich obłożyć
owocami posypać pozostałym
cukrem .-Foremkę wstawić do lodówki.-Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem dodając stopniowo /po jednym/jajka,
aromat waniliowy i
sól.-
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do utartej masy.-
Jogurt wymieszać z
sokiem i delikatnie połączyć z
ciastem.-Masę przełożyć do foremki z
pomarańczami, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika.-Piec ok.40 minut w temp.170-180 st.C-Przestudzone ciasto przełożyć na półmisek /owoce powinny być na wierzchu/ i udekorować prażonymi
migdałami.



