ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Niezwykle proste i lubiane przez moich domowników pulpeciki w sosie pomidorowym ,
to jeden z najbardziej popularnych sposobów wykorzystania mięsa mielonego.
Składniki:
pulpety:
ok.300 g mielonego mięsa/ wołowina lub chuda wieprzowina
1 jajko
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
2-3 łyżki otrębów pszennych /lub owsianych/
1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz /do smaku
sos:
400 ml passaty pomidorowej/butelka/
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka domowej „jarzynki”
szczypta oregano
sól i pieprz /do smaku
Wykonanie:
-Mięso przełożyć do miski.
-Wbić jajko, dodać pietruszkę, otręby, doprawić do smaku i starannie wymieszać.
-Mięso wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
W międzyczasie…..
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i lekko podsmażyć/ nie przypalić/.
- Usunąć czosnek, wlać przecier pomidorowy, ok. 1/2 szklanki wody, wsypać jarzynkę i gotować na małym ogniu przez kilka minut.
-Schłodzoną masę mięsną wyjąć z lodówki i uformować z niej małe okrągłe pulpeciki.
-Każdą kulkę obtoczyć delikatnie w otrębach.
-Smażyć z każdej strony na niewielkiej ilości oleju.
-Usmażone pulpeciki odsączyć z tłuszczu i przełożyć do gotującego się sosu.
-Gotować przez kilka minut na wolnym ogniu.
Podawać z ulubiona surówką .
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/03/pulpety-w-sosie-pomidorowym.html