Wykonanie
Sope de ajo, hiszpańska zupa czosnkowa, którą równie często można spotkać na Kubie.Smaczna, szybka i sycąca.
Jajko podawane z zupą idealnie dopełnia potrawę.
Czosnek i woń
papryki jest wspaniałym uzupełnieniem posiłu. Trzeba przyznać, że zupa nienależy do wyszukanych, ale na prawde polecam, na prawdę polecam :) Dodatkowo ostrzegam, z racji tego, że zupa należy do tych tłustych, nie radzę jeść jej za czesto, alee raz na jakiś czas-
czemu nie! Warta grzechu, to na pewno :)Przepisem zainteresowałam się ze względu na prowadzoną akcję o tematyce Kubańskiej, to moj mały wkład w uchylenie Wam odrobiny słońca gorącej
Kuby i Hiszpanii.Dlaczego wybrałam tą tradycyjną potrawę? Może dlatego, że jestem jedną z tych osób, która nie przejdzie obojętnie obok
czosnku, to na pewno :) Kolejnym poowodem jest wszystkim znany fakt, że lubię rzeczy proste, ta zupa zdecydowanie do takich należy.Zapraszam Was do spróbowania i podzielenia się tą zupą z innymi :)
SKŁADNIKI:-5 ząbków
czosnku-50 ml
oliwy-3 kromki
chleba-pół litra
bulionu warzywnego-płaska łyżeczka mielonej
ostrej papryki-pół łyżeczki
słodkiej papryki-
sól-
pieprz-
natka pietruszki-
jajkoPRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzanej
oliwie podsmażyć drobno posiekany
czosnek.Pokroić
chleb w kostke i dodać do smażacego się
czosnku.Zrumienić
chleb.Ściągnąć garnek z ognia, doprawić
paprką, ponownie postawić na ogniu i zalać przygotowanym
bulionem. Mieszać trzepaczką, tak by rozdrobnić
chleb, ma się z robić z niego "papka".Doprawi co smaku,
solą i
pieprzem.Przed podaniem roztrzepać
jajko w misce i zalać wrzątkiem. Podawać posiekaną
pietruszkąSMACZNEGO!