ßßß
Sope de ajo, hiszpańska zupa czosnkowa, którą równie często można spotkać na Kubie.Smaczna, szybka i sycąca. Jajko podawane z zupą idealnie dopełnia potrawę. Czosnek i woń papryki jest wspaniałym uzupełnieniem posiłu. Trzeba przyznać, że zupa nienależy do wyszukanych, ale na prawde polecam, na prawdę polecam :) Dodatkowo ostrzegam, z racji tego, że zupa należy do tych tłustych, nie radzę jeść jej za czesto, alee raz na jakiś czas- czemu nie! Warta grzechu, to na pewno :)Przepisem zainteresowałam się ze względu na prowadzoną akcję o tematyce Kubańskiej, to moj mały wkład w uchylenie Wam odrobiny słońca gorącej Kuby i Hiszpanii.Dlaczego wybrałam tą tradycyjną potrawę? Może dlatego, że jestem jedną z tych osób, która nie przejdzie obojętnie obok czosnku, to na pewno :) Kolejnym poowodem jest wszystkim znany fakt, że lubię rzeczy proste, ta zupa zdecydowanie do takich należy.Zapraszam Was do spróbowania i podzielenia się tą zupą z innymi :)
SKŁADNIKI:-5 ząbków czosnku-50 ml oliwy-3 kromki chleba-pół litra bulionu warzywnego-płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki-pół łyżeczki słodkiej papryki-sól-pieprz-natka pietruszki-jajkoPRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek.Pokroić chleb w kostke i dodać do smażacego się czosnku.Zrumienić chleb.Ściągnąć garnek z ognia, doprawić paprką, ponownie postawić na ogniu i zalać przygotowanym bulionem. Mieszać trzepaczką, tak by rozdrobnić chleb, ma się z robić z niego "papka".Doprawi co smaku, solą i pieprzem.Przed podaniem roztrzepać jajko w misce i zalać wrzątkiem. Podawać posiekaną pietruszkąSMACZNEGO!