Wykonanie

1,5 szklanki
mąki orkiszowej /lub zwykłej pszennej2 łyżki
płatków owsianych2 łyżki
nasion słonecznika2 łyżki nasion
sezamu1 łyżka nasion lnu1 łyżka nasion dyni1 szklanka kefiru/lub
jogurt nat, maślanka/2
jajka3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki posiekanych świeżych
ziół /tymianek,
majeranek,
oregano / lub 1 łyżeczka suszonych /ok. ¼ łyżeczki
kurkumy2 łyżeczki
proszku do pieczeniapłaska łyżeczka
soli150-200 g
żółtego seraoraznasiona
sezamu,
słonecznika ,dyni ,
orzeszki piniowe itp. /do dekoracjiWykonanie:-Do miski wbić
jajka, wlać
kefir ,
olej i wymieszać.-W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie sypkie składniki.-
Ser pokroić w kostkę.-Masę płynną przelać do sypkich składników, dodać połowę
sera i wymieszać do połączenia się składników.-Foremki do muffinków wyłożyć papilotkami /można wykorzystać również foremki silikonowe/.-Nałożyć ciasto do ¾ wysokości foremek.-Na wierzchu ułożyć pozostałe kostki
sera, posypać dowolnie ziarenkami i wstawić do nagrzanego piekarnika.-Piec ok.25 minut w temperaturze 180 st.C.



