ßßß Cookit - przepis na Spaghetti alla carbonara w dwóch wersjach

Spaghetti alla carbonara w dwóch wersjach

nazwa

Wykonanie

Spaghetti alla carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej.
Danie to znane również na całym świecie ma kilka swoich odmian, ale podstawowe składniki muszą znajdować się w przepisie: makaron , boczek lub bekon , jajka i ser /parmezan lub pecorino/.
dziwne , że do tej pory nie zamieściłam go w makaronowej kolekcji / a liczba moich dań z makaronem dobiega już setki…/
Tutaj zapraszam na przepis oryginalny
Składniki: /4 porcje/
400 g makaronu spaghetti
120 g boczku
4 jajka
4 łyżki startego parmezanu
sól /do smaku
świeżo zmielony pieprz /do smaku
zielona pietruszka do dekoracji
Wykonanie:
-Boczek pokroić w kostkę lub paseczki i podsmażyć na głębokiej patelni. Jeśli boczek jest chudy można dodać odrobinę oliwy z oliwek
-Jajka wbić do miseczki, ubić /przy pomocy widelca/ dodać parmezan wymieszać.
-Ugotować makaron /al dente.
- Przecedzić i wsypać na patelnię z podsmażonym boczkiem, wymieszać.
-Patelnię z makaronem trzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
Wlać jajka z serem , wymieszać.
Jajka powinny utworzyć gładki krem / bez grudek/.
-Patelnię zdjąć z ognia, makaron doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać i przełożyć na talerze.
Danie udekorować zieloną pietruszką.
Moja ulubiona wersja spaghetti alla carbonara………wzbogacona o świeży szpinak.
Składniki jak w przepisie oryginalnym plus garść swieżego szpinaku , ząbek czosnku i ostra papryczka.
-Do podsmażonego boczku dodać ząbek czosnku , kawałek ostrej papryczki i wrzucić świeże liście szpinaku .
-Pod przykryciem poddusić /od czasu do czasu należy przemieszać/ do momentu, aż szpinak zmięknie.
-Wsypać ugotowany makaron ,wymieszać.
-Wlać jajka zmieszane z parmezanem, wymieszać i zdjąć z ognia.
-Doprawić do smaku.
Wyłożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/11/spaghetti-alla-carbonara.html