Wykonanie

Spaghetti alla carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej.Danie to znane również na całym świecie ma kilka swoich odmian, ale podstawowe składniki muszą znajdować się w przepisie:
makaron ,
boczek lub
bekon ,
jajka i
ser /parmezan lub pecorino/.Aż
dziwne , że do tej
pory nie zamieściłam go w makaronowej kolekcji / a liczba moich dań z
makaronem dobiega już setki…/Tutaj zapraszam na przepis oryginalny

Składniki: /4 porcje/400 g
makaronu spaghetti120 g
boczku4
jajka4 łyżki startego
parmezanusól /do smakuświeżo zmielony
pieprz /do smakuzielona
pietruszka do dekoracjiWykonanie:-
Boczek pokroić w kostkę lub paseczki i podsmażyć na głębokiej patelni. Jeśli
boczek jest chudy można dodać odrobinę
oliwy z oliwek-
Jajka wbić do miseczki, ubić /przy pomocy widelca/ dodać
parmezan wymieszać.-Ugotować
makaron /al dente.- Przecedzić i wsypać na patelnię z podsmażonym
boczkiem, wymieszać.-Patelnię z
makaronem trzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu.Wlać
jajka z
serem , wymieszać.
Jajka powinny utworzyć gładki krem / bez grudek/.-Patelnię zdjąć z ognia,
makaron doprawić do smaku
solą i
pieprzem, ponownie wymieszać i przełożyć na talerze.Danie udekorować zieloną
pietruszką.

Moja ulubiona wersja spaghetti alla carbonara………wzbogacona o
świeży szpinak.Składniki jak w przepisie oryginalnym plus garść
swieżego szpinaku , ząbek
czosnku i
ostra papryczka.

-Do podsmażonego
boczku dodać ząbek
czosnku , kawałek
ostrej papryczki i wrzucić świeże liście
szpinaku .-Pod przykryciem poddusić /od czasu do czasu należy przemieszać/ do momentu, aż
szpinak zmięknie.

-Wsypać ugotowany
makaron ,wymieszać.-Wlać
jajka zmieszane z
parmezanem, wymieszać i zdjąć z ognia.-Doprawić do smaku.

Wyłożyć na talerze, posypać startym
parmezanem.