ßßß
Spaghetti alla carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej.Danie to znane również na całym świecie ma kilka swoich odmian, ale podstawowe składniki muszą znajdować się w przepisie: makaron , boczek lub bekon , jajka i ser /parmezan lub pecorino/.Aż dziwne , że do tej pory nie zamieściłam go w makaronowej kolekcji / a liczba moich dań z makaronem dobiega już setki…/Tutaj zapraszam na przepis oryginalny
Składniki: /4 porcje/400 g makaronu spaghetti120 g boczku4 jajka4 łyżki startego parmezanusól /do smakuświeżo zmielony pieprz /do smakuzielona pietruszka do dekoracjiWykonanie:-Boczek pokroić w kostkę lub paseczki i podsmażyć na głębokiej patelni. Jeśli boczek jest chudy można dodać odrobinę oliwy z oliwek-Jajka wbić do miseczki, ubić /przy pomocy widelca/ dodać parmezan wymieszać.-Ugotować makaron /al dente.- Przecedzić i wsypać na patelnię z podsmażonym boczkiem, wymieszać.-Patelnię z makaronem trzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu.Wlać jajka z serem , wymieszać.Jajka powinny utworzyć gładki krem / bez grudek/.-Patelnię zdjąć z ognia, makaron doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać i przełożyć na talerze.Danie udekorować zieloną pietruszką.
Moja ulubiona wersja spaghetti alla carbonara………wzbogacona o świeży szpinak.Składniki jak w przepisie oryginalnym plus garść swieżego szpinaku , ząbek czosnku i ostra papryczka.
-Wsypać ugotowany makaron ,wymieszać.-Wlać jajka zmieszane z parmezanem, wymieszać i zdjąć z ognia.-Doprawić do smaku.
Wyłożyć na talerze, posypać startym parmezanem.