ßßß
Od dawna marzyło mi się, aby zrobić to spaghetti;) Ze względu na moje zamiłowanie do łączenia makaronu i jajek;) Jest to szybkie i przepyszne danie;) Mniam...;)
Składniki:Przepis na 2 osoby-Makaron spaghetti na dwie osoby-2 jajka ze znanego źródła wolno wybiegowe lub najlepiej domowe;)-200g boczku-1/3 szklanki tartego sera(polecany jest pecorino), ale możemy użyć parmezanu, żółtej mozzarelli lub innego-sól, pieprz, 2 ząbki czosnku-misa lub garnek żaroodporny do wymieszania spaghettiPrzygotowanie:I.Nastawiamy wodę na spaghetti - solimy ją i dodajemy oliwy, gdy zacznie wrzećII. Kroimy w kostkę boczek i obieramy czosnek. Ścieramy na tarce ser. Zaczynamy smażyć boczek, gdy woda na makaron prawie wrze.III. W misie lub garnku mieszamy jajka z serem, pieprzem i małą ilością soli.IV. Gdy boczek będzie gotowy dodajemy przeciśnięty czosnek - tak delikatnie uwolnił aromaty, ale aby nie stał się gorzki ani przypaliłV.Do misy z jajkami dodajemy odcedzony od razu makaron (nie przelewamy go wodą - musi być gorący - aby ścięło się delikatnie jajko) i intensywnie mieszamyVI. Na koniec dodajemy gorący prosto z patelni boczek z wytopionym tłuszczykiem i czosnkiem. I intensywnie mieszamyGotowe do szamania;))) Smacznego!!Rada! Boczek jest słony - jeśli nie lubimy mocno słonych potraw możemy nie dodawać do jajka soli. Solimy tylko makaron;)