Wykonanie

Od dawna marzyło mi się, aby zrobić to spaghetti;) Ze względu na moje zamiłowanie do łączenia
makaronu i
jajek;) Jest to szybkie i przepyszne danie;) Mniam...;)

Składniki:Przepis na 2 osoby-
Makaron spaghetti na dwie osoby-2
jajka ze znanego źródła wolno wybiegowe lub najlepiej domowe;)-200g
boczku-1/3 szklanki tartego
sera(polecany jest pecorino), ale możemy użyć
parmezanu, żółtej
mozzarelli lub innego-
sól,
pieprz, 2 ząbki
czosnku-misa lub garnek żaroodporny do wymieszania spaghettiPrzygotowanie:I.Nastawiamy
wodę na spaghetti - solimy ją i dodajemy
oliwy, gdy zacznie wrzećII. Kroimy w kostkę
boczek i obieramy
czosnek. Ścieramy na tarce
ser. Zaczynamy smażyć
boczek, gdy
woda na
makaron prawie wrze.III. W misie lub garnku mieszamy
jajka z
serem,
pieprzem i małą ilością
soli.IV. Gdy
boczek będzie gotowy dodajemy przeciśnięty
czosnek - tak delikatnie uwolnił aromaty, ale aby nie stał się gorzki ani przypaliłV.Do misy z
jajkami dodajemy odcedzony od razu
makaron (nie przelewamy go
wodą - musi być gorący - aby ścięło się delikatnie
jajko) i intensywnie mieszamyVI. Na koniec dodajemy gorący prosto z patelni
boczek z wytopionym tłuszczykiem i
czosnkiem. I intensywnie mieszamyGotowe do szamania;))) Smacznego!!Rada!
Boczek jest słony - jeśli nie lubimy mocno słonych potraw możemy nie dodawać do
jajka soli. Solimy tylko
makaron;)