ßßß Cookit - przepis na Smaki Śródziemnomorskie: Spaghetti carbonara

Smaki Śródziemnomorskie: Spaghetti carbonara

nazwa

Wykonanie

Od dawna marzyło mi się, aby zrobić to spaghetti;) Ze względu na moje zamiłowanie do łączenia makaronu i jajek;) Jest to szybkie i przepyszne danie;) Mniam...;)
Składniki:
Przepis na 2 osoby
-Makaron spaghetti na dwie osoby
-2 jajka ze znanego źródła wolno wybiegowe lub najlepiej domowe;)
-200g boczku
-1/3 szklanki tartego sera(polecany jest pecorino), ale możemy użyć parmezanu, żółtej mozzarelli lub innego
-sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
-misa lub garnek żaroodporny do wymieszania spaghetti
Przygotowanie:
I.Nastawiamy wodę na spaghetti - solimy ją i dodajemy oliwy, gdy zacznie wrzeć
II. Kroimy w kostkę boczek i obieramy czosnek. Ścieramy na tarce ser. Zaczynamy smażyć boczek, gdy woda na makaron prawie wrze.
III. W misie lub garnku mieszamy jajka z serem, pieprzem i małą ilością soli.
IV. Gdy boczek będzie gotowy dodajemy przeciśnięty czosnek - tak delikatnie uwolnił aromaty, ale aby nie stał się gorzki ani przypalił
V.Do misy z jajkami dodajemy odcedzony od razu makaron (nie przelewamy go wodą - musi być gorący - aby ścięło się delikatnie jajko) i intensywnie mieszamy
VI. Na koniec dodajemy gorący prosto z patelni boczek z wytopionym tłuszczykiem i czosnkiem. I intensywnie mieszamy
Gotowe do szamania;))) Smacznego!!
Rada! Boczek jest słony - jeśli nie lubimy mocno słonych potraw możemy nie dodawać do jajka soli. Solimy tylko makaron;)
Źródło:http://mkgotuje.blogspot.com/2012/02/smaki-orientu-spaghetti-carbonara.html