Wykonanie
Nie byłybyśmy sobą, gdybyśmy czegoś nie wykombinowały!Klasyczne przepisy, owszem są fajne, ale szybko się nudzą, prawda?O dziwo wystarczy do klasyki dodać jeden składnik, żeby zmienić danie.Dlatego my do klasycznego sosu Carbonara dodałyśmy
rukolę, tak często goszczącą w naszej kuchni.
Rukola rozweseliła to danie i swoim lekko
orzechowym posmakiem uzupełniła i tak bogaty już bukiet smaków tegoż dania!Nie musimy już chyba dodawać, ze dania kuchni włoskiej są bardzo szybkie w przygotowaniu, zrobienie sosu zajmie Wam tyle co ugotowanie
makaronu!

SKŁADNIKI:0,5 paczki
makarony spaghetti200 ml
śmietanki 30%2
jajka200 g
boczku parzonego0,5 paczki
rukoli100 g
sera żółtego typu
parmezan (może być zwykły Edamski lub Gouda pokrojony w paseczki lub starty na tarce)
sól,
pieprz,
oliwaWYKONANIE:Stawiamy do gotowania
makaron według przepisu na opakowaniu, gwarantujemy, ze sos będzie gotowy zanim
makaron skończy się gotować. Na osobnej patelni lub w garnku robimy sos. Wrzucamy na patelnię pokrojony w kostkę
boczek i wytapiamy z niego tłuszcz. Nie dodajemy więc tłuszczu, bo z
boczku wytopi się go wystarczająco dużo. Gdy
boczek się zarumieni wrzucamy do niego
rukolę i czekamy aż się zblanszuje, czyli zmniejszy swoją objętość.Do wysokiego naczynia wlewamy
śmietankę i wbijamy do niej
jajka. Wszystko razem mieszamy, aż
jajka połączą się ze
śmietanką. Całość wlewamy do
boczku i
rukoli i mieszamy, żeby na patelni nie powstała nam jajecznica. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy
ser i delikatnie mieszamy. Na koniec możemy doprawić do smaku
sola i
pieprzem.Właśnie ugotował się
makaron! Wrzućmy go do naszego sosu, niech ładnie stopi się z nim, tworząc gotowe danie. Teraz wystarczy tylko podać i gotowe!












Smacznego!