ßßß
SKŁADNIKI:0,5 paczki makarony spaghetti200 ml śmietanki 30%2 jajka200 g boczku parzonego0,5 paczki rukoli100 g sera żółtego typu parmezan (może być zwykły Edamski lub Gouda pokrojony w paseczki lub starty na tarce)sól, pieprz, oliwaWYKONANIE:Stawiamy do gotowania makaron według przepisu na opakowaniu, gwarantujemy, ze sos będzie gotowy zanim makaron skończy się gotować. Na osobnej patelni lub w garnku robimy sos. Wrzucamy na patelnię pokrojony w kostkę boczek i wytapiamy z niego tłuszcz. Nie dodajemy więc tłuszczu, bo z boczku wytopi się go wystarczająco dużo. Gdy boczek się zarumieni wrzucamy do niego rukolę i czekamy aż się zblanszuje, czyli zmniejszy swoją objętość.Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i wbijamy do niej jajka. Wszystko razem mieszamy, aż jajka połączą się ze śmietanką. Całość wlewamy do boczku i rukoli i mieszamy, żeby na patelni nie powstała nam jajecznica. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy ser i delikatnie mieszamy. Na koniec możemy doprawić do smaku sola i pieprzem.Właśnie ugotował się makaron! Wrzućmy go do naszego sosu, niech ładnie stopi się z nim, tworząc gotowe danie. Teraz wystarczy tylko podać i gotowe!










Smacznego!