ßßß Cookit - przepis na Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

nazwa

Wykonanie

Zazwyczaj przygotowuję pomidorowy sos do makaronu. Jednak czasami potrzebna jest mała odmiana. Miałam ochotę na spaghetti carbonara. Przeszukałam internet w poszukiwaniu jakiegoś włoskiego przepisu i znalazłam ten . Autorka bardzo przeprasza, że przepis nie jest do końca taki jak być powinien, a to za sprawą dodatku śmietanki. Jednak makaron bardzo nam smakował i na pewno w takiej wersji zagości jeszcze nie raz.
Składniki:
400 g makaronu spaghetti
100 g pancetty lub boczku dobrej jakości (dałam 200)
4 żółtka
2 łyżki śmietany kremówki
Parmezan lub Grana Padano (80 g + do posypania)
sól, pieprz
oliwa
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. W międzyczasie pokroić boczek i podsmażać na odrobinie oliwy, aż boczek będzie chrupiący. W misce wymieszać żółtka, ok. 80 g startego Parmezanu i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowany, odcedzony makaron przełożyć na patelnię i wymieszać z boczkiem. Patelnię zdjąć z ognia, wlać masę jajeczną i wymieszać. Ponownie postawić patelnię na niewielkim ogniu i chwilę całość podsmażać. Przełożyć na talerze i podsypać startym Parmezanem. Podawać natychmiast.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/01/Spaghetti-alla-carbonara.html