Wykonanie
Spaghetti carbonara to dla mnie jedno z tych dań które robię w sytuacji kryzysowej. Zwykle wtedy kiedy nie mam czasu na kombinowanie. Jest mega szybkie i mega smaczne. Wiem, wiem jest kaloryczne..i mimo tego, że można je odchudzić stwierdzam, że w przypadku niektórych dań trzeba po prostu zapomnieć o kaloriach. Czasem nie ma kompromisów. I nie mam z tego powodu jakiś ogromnych wyrzutów:) Do sosu używam
śmietany choć w wersji oryginalnej jej nie ma.
Składniki:ok 100 g
makaronu spaghetti na osobę2
żółtka (po jednym na osobę)120 g
boczku wędzonego60 ml
śmietany 30%parmezanoliwasólpieprzWykonanie:
Boczek pokrój w paski lub kostkę i podsmaż na patelni aż będzie lekko chrupiący.
Makaron ugotuj al dente. Gdy będziesz go odcedzać pozostaw ok pół szklanki
wody z gotowania gdyby sos był zbyt gęsty.
Makaron wrzuć ponownie do garnka. W osobnej misce wymieszaj
śmietanę,
parmezan i
żółtka. Przypraw
solą i
pieprzem. Wlej masę do
makaronu i mieszaj aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dolej
wody z gotowania
makaronu gdyby był zbyt suchy. Na talerz wyłóż
makaron z sosem i posyp
boczkiem.Smacznego!