ßßß Cookit - przepis na Zakamarki mojej kuchni: Gnocchi ziemniaczane w kilku wersjach smakowych

Zakamarki mojej kuchni: Gnocchi ziemniaczane w kilku wersjach smakowych

nazwa

Wykonanie

Gnocchi , czyli włoskie kluski ziemniaczane , to proste, niezwykle popularne danie ,
szczególnie na północy kraju. W zależności od regionu gnocchi podawane są na różne sposoby.
Najczęściej jednak z sosami , masłem szałwiowym lub pancettą.
Najbardziej popularne sosy to: pomidorowy,
boloński ,
grzybowy,
serowy,
bazyliowy,
orzechowy .
Aby sos łatwiej wtopił się w kluski można wykonać w kluseczkach malutkie rowki widelcem lub używając do tego celu specjalnej drewnianej deseczki z nacięciami.
Aby uzyskać ciasto o właściwej konsystencji należy użyć odpowiednich , mączystych ziemniaków.
Najczęściej na 300 g ugotowanych ziemniaków należy dodać 100 g mąki..............,ale jak to zwykle bywa , również na gnocchi istnieje wiele różnych recept i przepisów .
....i jeszcze jedna kwestia..............dodawać jajka, czy nie?
Nawet we włoskich przepisach i w praktyce .............róznie to bywa...
Składniki:
1 kg ziemniaków / mączystych/ ugotowanych w mundurkach
ok. 300 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki startego grana padano lub parmezanu
sól / do smaku
mąka semola /do podsypania lub
1 kg ziemniaków
300 g mąki
1 jajo
sól
Wykonanie:
Ugotowane, lekko przestudzone ziemniaki obrać.
Przecisnąć przez praskę/lub zmielić w maszynce/.
Mąkę umieścić na stolnicy, dodać jeszcze ciepłe ziemniaki, jajka, ser, sól i krótko wyrobić jednorodne ciasto.
Ciasto podzielić na kawałki.
Podsypując mąką uformować wałeczki grubości palca.
Pokroić je na 2 , 5-3 cm kawałeczki i każdy zrolować za pomocą widelca /brzuszkiem/ tworząc malutkie rowki.
Wrzucać partiami do dużego garnka z wrzącą , osoloną wodą.
Gotować do momentu , aż kluski wypłyną na wierzch.
Wyjmować łyżką cedzakową .
Podawać z ulubionym sosem. z sosem bolońskim
z sosem grzybowym / w wersji włoskiej bez koperku/
z sosem orzechowym
z sosem serowym /gorgonzola/
z pesto bazyliowym
z pancettą / z boczkiem/
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/09/gnocchi-ziemniaczane-w-kilku-wersjach.html