Wykonanie

Gnocchi , czyli włoskie kluski ziemniaczane , to proste, niezwykle popularne danie ,szczególnie na północy
kraju. W zależności od regionu gnocchi podawane są na różne sposoby.Najczęściej jednak z sosami ,
masłem szałwiowym lub pancettą.

Najbardziej popularne sosy to:
pomidorowy,boloński ,
grzybowy,
serowy,
bazyliowy,
orzechowy .Aby sos łatwiej wtopił się w kluski można wykonać w kluseczkach malutkie rowki widelcem lub używając do tego celu specjalnej drewnianej deseczki z nacięciami.Aby uzyskać ciasto o właściwej konsystencji należy użyć odpowiednich , mączystych
ziemniaków.Najczęściej na 300 g ugotowanych
ziemniaków należy dodać 100 g
mąki..............,ale jak to zwykle bywa , również na gnocchi istnieje wiele różnych recept i przepisów .....i jeszcze jedna kwestia..............dodawać
jajka, czy nie?Nawet we włoskich przepisach i w praktyce .............róznie to bywa...

Składniki:1 kg
ziemniaków / mączystych/ ugotowanych w mundurkachok. 300 g
mąki pszennej2
jajka2 łyżki startego
grana padano lub
parmezanusól / do smaku
mąka semola /do podsypania lub1 kg
ziemniaków300 g
mąki1
jajosólWykonanie:Ugotowane, lekko przestudzone
ziemniaki obrać.Przecisnąć przez praskę/lub zmielić w maszynce/.
Mąkę umieścić na stolnicy, dodać jeszcze ciepłe
ziemniaki,
jajka,
ser,
sól i krótko wyrobić jednorodne ciasto.Ciasto podzielić na kawałki.Podsypując
mąką uformować wałeczki grubości palca.Pokroić je na 2 , 5-3 cm kawałeczki i każdy zrolować za pomocą widelca /brzuszkiem/ tworząc malutkie rowki.Wrzucać partiami do dużego garnka z wrzącą , osoloną
wodą.Gotować do momentu , aż kluski wypłyną na wierzch.Wyjmować łyżką cedzakową .Podawać z ulubionym sosem. z
sosem bolońskim
z
sosem grzybowym / w wersji włoskiej bez koperku/

z sosem
orzechowym
z sosem
serowym /gorgonzola/

z pesto
bazyliowym
z pancettą / z boczkiem/
