Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!KopytkaAutor Magazyn Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Kopytka - składniki:1.25 kg
ziemniaków2 szklanki
mąki2
jajkasólKopytka - sposób przygotowania: Ugotuj obrane
ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj, trzymając odkryte na małym ogniu przez 1-2 minuty. Gdy przestygną, przepuść je przez praskę i ostudź zupełnie. Następnie przełóż na posypaną
mąką stolnicę, zrób w środku dołek, wbij do niego
jajka i przesiej przez sitko 2/3
mąki. Kilka
razy zamieszaj łyżką, a
potem jak najszybciej zagnieć dłonią. Podziel ciasto nożem na sześć równych kawałków i przełóż do miski. Na posypanej
mąką stolnicy utocz wałeczki z ciasta, lekko je spłaszcz i pokrój na ukośne kopytka. Wrzucaj partiami do osolonego wrzątku, mieszaj, aż
woda ponownie się zagotuje. Wtedy przerwij mieszanie i zmniejsz płomień. Gotuj kopytka 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz. Podawaj ze skwarkami albo
sosem grzybowym lub mięsnym. Możesz także odsmażyć kopytka na rumiano na rozgrzanym
maśle.Czterokolorowe kopytka

składników:
ziemniaków,
mąki pszennej (chociaż zdarzają się dodatki np. semoliny czy
mąki ziemniaczanej) oraz
jajek. Brzmi prosto? I takie jest, jak cała włoska kuchnia: minimum składników, maksimum efektu.Czym gnocchi różnią się od kopytek ? Moim zdaniem, głównie konsystencją. Gnocchi przede wszystkimGnocchi, czyli włoskie kopytka

zastąpić ją
kaszą manną. Ten rodzaj klusek jest szczególnie popularny w Rzymie. Gnocchi di semolino alla romana mają inny kształt niż kopytka (to małe płaskie talarki) i podaje się je bez sosu. W Toskanii zajadają się natomiast gnocchi con
ricotta e spinaci, czyli kluskami z
sera ricotta i
szpinakuWłoskie kopytka ziemniaczane z
pomidorami (Gnocchi)

rozgnieść na purée w dużej misce. Dodać
gałkę muszkatołową,
jajka i łyżeczkę
soli, a następnie przesianą
mąkę. Dłońmi delikatnie wymieszać na miękkie ciasto, dodając nieco więcej
mąki, gdyby ciasto było zbyt lepkie. Ważne by nie wyrabiać ciasta zbyt mocno, bo kopytka będą twarde. Wyłożyć je naJakub Kuroń gotuje. Pomysł na kolorowe kopytka w
trzech odsłonach.Jakub Kuroń gotuje. Pomysł na kolorowe kopytka w
trzech odsłonach.Polska Molskiej: Wielkopolskie kopytka z salsą i
serem grądzkim

W pierwszym odcinku dziennikarka odwiedziła Wielkopolskę i zaprezentowała m.in., jak przyrządzić wielkopolskie kopytka, tzw. szagówki. Nowe odcinki programu 'Polska Molskiej' zobaczycie w każdy czwartek o 20:25 na TVP HD. Wielkopolskie kopytka z salsą i
serem grądzkim - "Polska Molskiej"
Ziemniak - może zaskoczyć!

,
pomarańczowe z
marchewką i
kurkumą - czterokolorowe kopytka wyglądają pięknie i świetnie smakują. Wbrew pozorom - nie są takie trudne! Przepis na czterokolorowe kopytka Jakub Kuroń gotuje. Pomysł na kolorowe kopytka w
trzech odsłonach Karolina Talerz obiadowy Kyoto biały wTradycyjne danie w odmienionej wersji

odsączyć nadmiar tłuszczu. Rada: zamiast
sera możesz użyć panierki z
sezamu, drobno rozkruszonych
płatków kukurydzianych lub
płatków migdałowych. Autor: Junona Lamcha-Grynberg Kopytka to wciąż jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. Dzięki dodatkowi
szpinaku,
buraka lub
marchewki będąWięcej o Kopytka