ßßß Cookit - przepis na Kopytka

Kopytka

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Kopytka
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Kopytka - składniki:
1.25 kg ziemniaków
2 szklanki mąki
2 jajka
sól
Kopytka - sposób przygotowania: Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj, trzymając odkryte na małym ogniu przez 1-2 minuty. Gdy przestygną, przepuść je przez praskę i ostudź zupełnie. Następnie przełóż na posypaną mąką stolnicę, zrób w środku dołek, wbij do niego jajka i przesiej przez sitko 2/3 mąki. Kilka razy zamieszaj łyżką, a potem jak najszybciej zagnieć dłonią. Podziel ciasto nożem na sześć równych kawałków i przełóż do miski. Na posypanej mąką stolnicy utocz wałeczki z ciasta, lekko je spłaszcz i pokrój na ukośne kopytka. Wrzucaj partiami do osolonego wrzątku, mieszaj, aż woda ponownie się zagotuje. Wtedy przerwij mieszanie i zmniejsz płomień. Gotuj kopytka 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz. Podawaj ze skwarkami albo sosem grzybowym lub mięsnym. Możesz także odsmażyć kopytka na rumiano na rozgrzanym maśle.
Czterokolorowe kopytka
składników: ziemniaków, mąki pszennej (chociaż zdarzają się dodatki np. semoliny czy mąki ziemniaczanej) oraz jajek. Brzmi prosto? I takie jest, jak cała włoska kuchnia: minimum składników, maksimum efektu.Czym gnocchi różnią się od kopytek ? Moim zdaniem, głównie konsystencją. Gnocchi przede wszystkim
Gnocchi, czyli włoskie kopytka
zastąpić ją kaszą manną. Ten rodzaj klusek jest szczególnie popularny w Rzymie. Gnocchi di semolino alla romana mają inny kształt niż kopytka (to małe płaskie talarki) i podaje się je bez sosu. W Toskanii zajadają się natomiast gnocchi con ricotta e spinaci, czyli kluskami z sera ricotta i szpinaku
Włoskie kopytka ziemniaczane z pomidorami (Gnocchi)
rozgnieść na purée w dużej misce. Dodać gałkę muszkatołową, jajka i łyżeczkę soli, a następnie przesianą mąkę. Dłońmi delikatnie wymieszać na miękkie ciasto, dodając nieco więcej mąki, gdyby ciasto było zbyt lepkie. Ważne by nie wyrabiać ciasta zbyt mocno, bo kopytka będą twarde. Wyłożyć je na
Jakub Kuroń gotuje. Pomysł na kolorowe kopytka w trzech odsłonach
.
Jakub Kuroń gotuje. Pomysł na kolorowe kopytka w trzech odsłonach
.
Polska Molskiej: Wielkopolskie kopytka z salsą i serem grądzkim
W pierwszym odcinku dziennikarka odwiedziła Wielkopolskę i zaprezentowała m.in., jak przyrządzić wielkopolskie kopytka, tzw. szagówki. Nowe odcinki programu 'Polska Molskiej' zobaczycie w każdy czwartek o 20:25 na TVP HD. Wielkopolskie kopytka z salsą i serem grądzkim - "Polska Molskiej"
Ziemniak - może zaskoczyć!
, pomarańczowe z marchewką i kurkumą - czterokolorowe kopytka wyglądają pięknie i świetnie smakują. Wbrew pozorom - nie są takie trudne! Przepis na czterokolorowe kopytka Jakub Kuroń gotuje. Pomysł na kolorowe kopytka w trzech odsłonach Karolina Talerz obiadowy Kyoto biały w
Tradycyjne danie w odmienionej wersji
odsączyć nadmiar tłuszczu. Rada: zamiast sera możesz użyć panierki z sezamu, drobno rozkruszonych płatków kukurydzianych lub płatków migdałowych. Autor: Junona Lamcha-Grynberg Kopytka to wciąż jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. Dzięki dodatkowi szpinaku, buraka lub marchewki będą
Więcej o Kopytka
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601827/kopytka/p