Wykonanie
            
Pyszny dżemik 
dyniowy o 
cynamonowo - 
pomarańczowym aromacie.Cudowny kolor, przyjemny smak ...świetny dodatek do 
pieczywa, naleśników, ciast i 
ciasteczek....Dodatek 
cytrusów wydaje mi się konieczny, ponieważ 
dynia jest dla mnie zbyt mdła i bez wyrazu…….
Dżem przygotowałam z zastosowaniem 
cukru żelującego, ale można go również zrobić bez jego użycia /tak jak każdy inny / . Często do tego rodzaju 
dżemu dodawany jest świeży 
imbir ,dzięki któremu nabiera on 
ostrego ,zdecydowanego smaku.
Dynia świetnie łączy się z innymi 
owocami , np. z 
jabłkami, czy 
brzoskwiniami ,można w ten sposób przygotować różne smaki tego słodkiego , 
dyniowego przysmaku.

Składniki: /3- 4 małe słoiczki/1 kg oczyszczonej dyni2 
pomarańcze150 ml 
wodysok z 1/2 
cytryny350 g 
cukru żelującego do 
dżemów niskosłodzonych 3:1kora cynamonowa /do smaku/Wykonanie:

-
Pomarańcze wyparzyć i zetrzeć z nich skórkę.- Z 
owoców usunąć białą skórkę /choć prawdopodonie zawiera ona sporo substancji żelujących/ i pokroić na kawałki.- 
Dynię pokroić i umieścić w rondelku z grubym dnem.-Dolać 
wodę, dodać miąższ z 
pomarańczy i 
cynamon.- Gotować ok.10-15 minut.- Wyjąć 
cynamon , 
owoce zmiksować lub przetrzeć przez sito.- Dodać 
cukier żelujący , 
skórkę pomarańczową, 
sok z cytryny i gotować jeszcze ok.10 minut do całkowitego rozpuszczenia się 
cukru.-Gorący 
dżem przełożyć do słoiczków i mocno zakręcić.-Odwrócić do góry dnem i odstawić, aż 
dżem wystygnie.
