Wykonanie
Pyszny dżemik
dyniowy o
cynamonowo -
pomarańczowym aromacie.Cudowny kolor, przyjemny smak ...świetny dodatek do
pieczywa, naleśników, ciast i
ciasteczek....Dodatek
cytrusów wydaje mi się konieczny, ponieważ
dynia jest dla mnie zbyt mdła i bez wyrazu…….
Dżem przygotowałam z zastosowaniem
cukru żelującego, ale można go również zrobić bez jego użycia /tak jak każdy inny / . Często do tego rodzaju
dżemu dodawany jest świeży
imbir ,dzięki któremu nabiera on
ostrego ,zdecydowanego smaku.
Dynia świetnie łączy się z innymi
owocami , np. z
jabłkami, czy
brzoskwiniami ,można w ten sposób przygotować różne smaki tego słodkiego ,
dyniowego przysmaku.
Składniki: /3- 4 małe słoiczki/1 kg oczyszczonej dyni2
pomarańcze150 ml
wodysok z 1/2
cytryny350 g
cukru żelującego do
dżemów niskosłodzonych 3:1kora cynamonowa /do smaku/Wykonanie:
-
Pomarańcze wyparzyć i zetrzeć z nich skórkę.- Z
owoców usunąć białą skórkę /choć prawdopodonie zawiera ona sporo substancji żelujących/ i pokroić na kawałki.-
Dynię pokroić i umieścić w rondelku z grubym dnem.-Dolać
wodę, dodać miąższ z
pomarańczy i
cynamon.- Gotować ok.10-15 minut.- Wyjąć
cynamon ,
owoce zmiksować lub przetrzeć przez sito.- Dodać
cukier żelujący ,
skórkę pomarańczową,
sok z cytryny i gotować jeszcze ok.10 minut do całkowitego rozpuszczenia się
cukru.-Gorący
dżem przełożyć do słoiczków i mocno zakręcić.-Odwrócić do góry dnem i odstawić, aż
dżem wystygnie.