Wykonanie
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_10_slash_dzemik-z-dyni-z-pomarancza/l/1296600076.JPG)
Delikatny, aromatyczny dżemik z dyni z
pomarańczową nutą.Składniki:-
dynia o wadze ok. 3 kg ( po oczyszczeniu otrzymamy ok. 2 kg, z czego uzyskamy6 słoiczków 0 . 3 - 0 . 5 l )-4
pomarańcze-3
cytryny-75 dkg
cukru-2 żelfixy lub dżemixy
Dynię dzielimy na części,
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_10_slash_dzemik-z-dyni-z-pomarancza/l/1897490714.JPG)
usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ze skóry
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_10_slash_dzemik-z-dyni-z-pomarancza/l/2014093019.JPG)
i kroimy w kostkę.
Pomarańcze obieramy ze skóry i skórek, dzielimy na kawałki.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_10_slash_dzemik-z-dyni-z-pomarancza/l/1805142312.JPG)
Z dwóch
cytryn ścieramy skórkę.Sok wyciskamy z
trzech cytryn.
Dynię zalewamy wrzątkiem do poziomu ostatnich kostek.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.Zlewamy
wodę.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_10_slash_dzemik-z-dyni-z-pomarancza/l/1385982597.JPG)
Miksujemy blenderem.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_10_slash_dzemik-z-dyni-z-pomarancza/l/241572297.JPG)
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_10_slash_dzemik-z-dyni-z-pomarancza/l/1216200555.JPG)
Dodajemy
pomarańcze,
skórkę z cytryny i
cukier.Gotujemy na maleńkim ogniu przez 60 minut.Dolewamy
sok z cytryn i gotujemy 20 minut.Dosypujemy żelfix, dokładnie mieszamy i gotujemy 2-3 minuty.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_10_slash_dzemik-z-dyni-z-pomarancza/l/1338043740.JPG)
Gorący dżemik przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.
![](/Data/Images/maminek61.blogspot.com\2014_slash_10_slash_dzemik-z-dyni-z-pomarancza/l/1503034529.JPG)
Smacznego!