Wykonanie
Sezon na
mandarynki już się rozpoczął. W zeszłym roku zostałam obdarowana dużą ilością tych pysznych
owoców i zrobiłam z nich taką
konfiturę. Wyszła świetnie i dlatego dziś się nią z
Wami dzielę.
Składniki (proporcje na 1 kg
owoców):1 kg obranych
mandarynek3/4 kg
cukru - w zależności od słodkości
owoców1/2 szklanki
wodysok z 1
cytryny1 łyżka
cynamonu (pominęłam)Sposób przygotowania:1. Obrane
mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek, inaczej
konfitura może być gorzkawa.2.
Wodę zagotowujemy z
cukrem, aż
cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do
syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy
sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż
konfitura trochę zgęstnieje i
owoce się rozpadną.3. Gorącą
konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.4.
Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z
serami i
mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam
konfiturą naleśniki z
serem i .... poezja smaku! Polecam!Smacznego!!!