ßßß Cookit - przepis na Konfitura z mandarynek

Konfitura z mandarynek

nazwa

Wykonanie

Sezon na mandarynki już się rozpoczął. W zeszłym roku zostałam obdarowana dużą ilością tych pysznych owoców i zrobiłam z nich taką konfiturę. Wyszła świetnie i dlatego dziś się nią z Wami dzielę.
Składniki (proporcje na 1 kg owoców):
1 kg obranych mandarynek
3/4 kg cukru - w zależności od słodkości owoców
1/2 szklanki wody
sok z 1 cytryny
1 łyżka cynamonu (pominęłam)
Sposób przygotowania:
1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek, inaczej konfitura może być gorzkawa.
2. Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.
3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.
4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam!
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/12/konfitura-z-mandarynek.html