ßßß
Owoce czarnego bzu są bogate w witaminy A, C i z grupy B. Pomagają oczyścić organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Pomogą również zwalczyć przeziębienie i różnego rodzaju bóle... pijmy na zdrowie. Pamiętajmy, aby zbierać tylko dojrzałe owoce (gałązki mają wtedy czerwonawe zabarwienie a owoce są wręcz czarne), te niedojrzałe są trujące.Składniki:4 kg owoców czarnego bzu (obranych z gałązek)3 kg cukru4 l wody2 cytrynyWykonanie:Owoce gotujemy 2 h wraz z 4 l wody. Po upływie tego czasy odcedzamy owoce (można je już wyrzucić).Do odcedzonego suku dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 1 h. Dodajemy sok wyciśnięty z 2 cytryn.Wlewamy do wyparzonych buteleczek lub słoików i odwracamy do góry dnem. Soczek mamy gotowy.Smacznego