Wykonanie

Prosta zupa-krem, w której dominuje mocny, zdecydowany smak
selera .

Uznałam, że dodatek innych warzyw jest całkiem zbędny , a doskonałym uzupełnieniem będzie
ser i
orzechy. Połączenie okazało się bardzo
trafne i zupka wyszła pyszna. Zupa z
selera z dodatkiem
orzechów jest bardzo popularna i można znaleźć różne jej wersje. Warto spróbować.Ciekawą zupę
selerową można przygotować dodając do niej
chrzan i
rodzynki. Świetnie smakuje również zupa selerowa z
jabłkiem. Również
seler naciowy może być głównym składnikiem zupy, ale pozostawiam go w całości ,bez miksowania. Tak więc kombinacji i możliwości jest wiele i zawsze można znaleźć coś dla siebie.Składniki: /2 porcje/

1/2
selera / korzeń ok.350 g/2 małe
ziemniaki1/2 białej
cebuli2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytrynyok. 600 ml
bulionu warzywnegogarść
orzechów włoskich2 łyżki
śmietany do gotowania2 łyżki startego
parmezanuseler naciowy do dekoracji
sól i
pieprz do smakuWykonanie : -
Seler dokładnie obrać i zetrzeć na grubej tarce, skropić
sokiem z cytryny.-Obraną
cebulę i
ziemniak pokroić w drobną kostkę.-
Orzechy posiekać.-W naczyniu ,w którym będzie gotować się zupa rozgrzać
oliwę i podsmażyć
cebulę /ok. 2 minuty/-Dodać
ziemniaki ,
seler ,wymieszać i zalać
bulionem.-Gotować ok.15-20 minut/ do miękkości warzyw/-Zupę zmiksować, dodać
śmietanę, większą część
orzechów i zagotować.-Doprawić do smaku
solą,
pieprzem.-Gotową zupę przelać na talerze, udekorować zielonymi liśćmi
selera , posypać
serem i pozostałymi
orzechami .Zupę podawać z chrupiącymi grzankami, można skropić ją delikatnie świeżą
oliwą.