ßßß Cookit - przepis na Paluszki rybne z porem i ciecierzycą

Paluszki rybne z porem i ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię połączenie pora z ciecierzycą.
Dwa składniki, niewiele przypraw , a smakuje całkiem nieźle.....
W połączeniu z panierowaną rybką i majonezem sojowym jeszcze lepiej.... prosty przepis, niewiele pracy no i obiadek z głowy...
..nie potrzebuję już żadnych dodatków, ale do tego dania świetnie pasuje kromka chrupiącego pieczywa....
Składniki:
350 g filetów rybnych/z dorsza/
ok.2 łyżki bułki tartej
ok. 2 łyżki kaszki kukurydzianej
1 łyżeczką przyprawy do ryb
ok. 1,5 łyżki oliwy z oliwek /do ryby/
2 nieduże kawałki pora
150 g ugotowanej ciecierzycy
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżka oliwy z oliwek /lub oleju roślinnego/
sól i pieprz do smaku
majonez sojowy:
150 ml oleju roślinnego/sojowy/
80 ml mleka sojowego
1,5 łyżki białego octu winnego
2 szczypty kurkumy
szczypta soli
Wykonanie:
-Filety pokroić na niewielkie kawałki, posypać przyprawa do ryby i obtoczyć z każdej strony w bułce tartej zmieszanej z kaszką kukurydzianą.
-Przygotowane filety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwa z oliwek i zapiec w piekarniku ok.25 min. w temp.220 st.C.
-Dokładnie umyte pory pokroić w krążki i podsmażyć na oliwie, dodać 3 łyżki wody i poddusić do miękkości.
-Dodać ciecierzycę, kurkumę, doprawić do smaku i wymieszać.
-Upieczoną rybę przełożyć na talerze, dodać przygotowane pory z ciecierzycą.
-Wierzch ryby ozdobić kleksem majonezu.
Aby przygotować majonez sojowy należy użyć przystawkę miksującą robota wraz z pojemnikiem .Do pojemnika wlać mleko, dodać szczyptę kurkumy i miksując dolewać stopniowo olej i ocet . Miksować do uzyskania gęstego majonezu, doprawić do smaku solą.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/04/paluszki-rybne-z-porem-i-ciecierzyca.html