ßßß
Bardzo lubię połączenie pora z ciecierzycą.Dwa składniki, niewiele przypraw , a smakuje całkiem nieźle.....W połączeniu z panierowaną rybką i majonezem sojowym jeszcze lepiej.... prosty przepis, niewiele pracy no i obiadek z głowy.....nie potrzebuję już żadnych dodatków, ale do tego dania świetnie pasuje kromka chrupiącego pieczywa....Składniki:350 g filetów rybnych/z dorsza/ok.2 łyżki bułki tartejok. 2 łyżki kaszki kukurydzianej
1 łyżeczką przyprawy do rybok. 1,5 łyżki oliwy z oliwek /do ryby/2 nieduże kawałki pora150 g ugotowanej ciecierzycy½ łyżeczki kurkumy1 łyżka oliwy z oliwek /lub oleju roślinnego/sól i pieprz do smakumajonez sojowy:150 ml oleju roślinnego/sojowy/80 ml mleka sojowego1,5 łyżki białego octu winnego2 szczypty kurkumyszczypta soliWykonanie:
-Filety pokroić na niewielkie kawałki, posypać przyprawa do ryby i obtoczyć z każdej strony w bułce tartej zmieszanej z kaszką kukurydzianą.-Przygotowane filety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwa z oliwek i zapiec w piekarniku ok.25 min. w temp.220 st.C.-Dokładnie umyte pory pokroić w krążki i podsmażyć na oliwie, dodać 3 łyżki wody i poddusić do miękkości.-Dodać ciecierzycę, kurkumę, doprawić do smaku i wymieszać.-Upieczoną rybę przełożyć na talerze, dodać przygotowane pory z ciecierzycą.-Wierzch ryby ozdobić kleksem majonezu.
Aby przygotować majonez sojowy należy użyć przystawkę miksującą robota wraz z pojemnikiem .Do pojemnika wlać mleko, dodać szczyptę kurkumy i miksując dolewać stopniowo olej i ocet . Miksować do uzyskania gęstego majonezu, doprawić do smaku solą.

