Wykonanie

Bardzo lubię połączenie
pora z
ciecierzycą.Dwa składniki, niewiele przypraw , a smakuje całkiem nieźle.....W połączeniu z panierowaną
rybką i
majonezem sojowym jeszcze lepiej.... prosty przepis, niewiele pracy no i obiadek z głowy.....nie potrzebuję już żadnych dodatków, ale do tego dania świetnie pasuje kromka chrupiącego
pieczywa....Składniki:350 g filetów rybnych/z dorsza/ok.2 łyżki
bułki tartejok. 2 łyżki
kaszki kukurydzianej

1 łyżeczką
przyprawy do rybok. 1,5 łyżki
oliwy z oliwek /do ryby/2 nieduże kawałki
pora150 g ugotowanej
ciecierzycy½ łyżeczki
kurkumy1 łyżka
oliwy z oliwek /lub
oleju roślinnego/
sól i
pieprz do smaku
majonez sojowy:150 ml
oleju roślinnego/sojowy/80 ml
mleka sojowego1,5 łyżki
białego octu winnego2 szczypty
kurkumyszczypta
soliWykonanie:

-Filety pokroić na niewielkie kawałki, posypać
przyprawa do ryby i obtoczyć z każdej strony w
bułce tartej zmieszanej z
kaszką kukurydzianą.-Przygotowane filety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić
oliwa z oliwek i zapiec w piekarniku ok.25 min. w temp.220 st.C.-Dokładnie umyte
pory pokroić w krążki i podsmażyć na
oliwie, dodać 3 łyżki
wody i poddusić do miękkości.-Dodać
ciecierzycę,
kurkumę, doprawić do smaku i wymieszać.-Upieczoną
rybę przełożyć na talerze, dodać przygotowane
pory z
ciecierzycą.-Wierzch
ryby ozdobić kleksem
majonezu.

Aby przygotować
majonez sojowy należy użyć przystawkę miksującą robota wraz z pojemnikiem .Do pojemnika wlać
mleko, dodać szczyptę
kurkumy i miksując dolewać stopniowo
olej i
ocet . Miksować do uzyskania gęstego
majonezu, doprawić do smaku
solą.


