Wykonanie
Boczniaki nie należą do najtańszych
grzybów, dlatego zdecydowanie częściej wybieram
pieczarki, jednak raz na jakiś czas kupuję też te kapelusze. Mój mąż przepada wprost za boczniakami smażonymi w panierce. Owszem przyrządzone w ten sposób są smaczne, ale na pewno są bardzo kaloryczne. Postanowiłam zatem (wbrew protestom
męża) zrobić inne danie obiadowe z ich udziałem. W czeluściach internetu znalazłam przepis na risotto z ich udziałem. To właśnie TEN przepis był moją inspiracją tym razem.

Składniki na 2 porcje:100 g
ryżu arborio200 g boczniaków1 jasna część
pora2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz1/2 łyżeczki
tymiankuszczypta
kurkumy1.
Ryż zalewamy szklanką
wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.2. Boczniaki kroimy w paseczki,
pora w krążki. Smażymy na
oliwie z oliwek około 10 minut.3. Dodajemy ugotowany
ryż (wraz z płynem) do podsmażonych
grzybów i
pora. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.Jest to bardzo proste i smaczne danie. Pomimo, że nie w nim
mięsa jest bardzo sycące. Już niedługo zapraszam na
sałatkę z boczniaków gotowanych w
winie.