ßßß
Najlepszy , klasyczny strudel to taki, który piecze się z cieniutkiego jak papier , ręcznie rozciąganego ciasta i dużą ilością jabłek z cynamonem.Mój strudel trochę odbiega od klasyki i powstał po kilku udanych lub mniej udanych próbach. Najprościej jest użyć gotowego ciasta filo lub francuskiego i problem z głowy.Moje ciasto wydaje mi się całkiem smaczne , a wielki apetyt na domowy strudel zaspokojony na pewien czas.
Składniki:
200 g mąki pszennej1 żółtko1 łyżka masłaszczypta soli1 łyżka cukru pudrukilka łyżek zimnej wody500 g jędrnych gruszek1 łyżka cukru trzcinowego2 łyżki soku z cytryny1/4 łyżeczki imbiru2 łyżki likieru amarettopo 3 łyżki rodzynek i płatków migdałowych3 łyżki pokruszonych herbatników o smaku migdałowym/ok.2 łyżki stopionego masłaWykonanie:-Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło/posiekać je z mąką/ , szczyptę soli ,cukier , wbić żółtko.-Połączyć składniki dodając zimnej wody tyle, by móc zagnieść gładkie , elastyczne ciasto. Należy je wyrabiać dość starannie ,a gotowe ciasto nie powinno się przyklejać do rąk i blatu.-Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 min.-Obrać gruszki, pokroić je w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny.-Dodać cukier, imbir, rodzynki , migdały, likier i wymieszać.Odstawić.-Schłodzone ciasto przełożyć na blat , podsypać delikatnie mąką i rozwałkować bardzo cienko tworząc prostokąt.-Na połówce ciasta,wzdłuż zrobić nacięcia tworząc paski / od brzegu do środka/-Posmarować całość połową roztopionego masła i posypać herbatnikami.-Na środku, wzdłuż ciasta rozłożyć owoce .-Końce ciasta zawinąć do środka.-Połówką ciasta przykryć z góry owoce , a następnie dość ściśle obłożyć wierzch naciętymi paskami tworząc podłużny strudel.-Ciasto przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli nie mieści się w blaszce można je lekko wygiąć.-Wierzch posmarować resztą masła.- Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 st. C.Kiedy ciasto lekko przestygnie można je pokroić/ dość grubo/ ,ponieważ najsmaczniejsze jest ciepłe.
