ßßß
Aaaa takie ciasta lubię najbardziej :D Połączenie soczystych gruszek z marcepanem, likierem amaretto z dodatkiem chrupiących, prażonych migdałów potrafi uwieść kubki smakowe i to na długo :DSkładniki:Ciasto:100 g mąki pszennej100 g zmielonych migdałów50 g cukru pudru100 g zimnego masła2 żółtkaNadzienie:200 g marcepanu350 g jogurtu greckiego2 jajka3 łyżki likieru amaretto3 łyżki drobnego cukru trzcinowegoDodatkowo:4-5 sztuk dojrzałych, małych gruszek50 g płatków migdałowychForma do tart 21 cmCiasto: Mąkę, zmielone migdały, cukier wysyp na stolnicę dodaj pokrojone w kostkę masło i przemieszaj wszyto nożem. Dodaj żółtka i zagnieć. Ciasto powinno być sprężyste, jeśli za mocno przykleja się do rąk należy dosypać odrobinę mąki. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Po rozwałkowaniu przyłóż foremkę i sprawdź czy poza nią wystaje około 2 cm margines jeśli tak przełóż (na pergaminie) ciasto do natłuszczonej foremki, lekko dociśnij i oderwij pergamin. Wyrównaj brzegi i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie nakłuj w kilku miejscach ciasto widelcem (chodzi o to żeby ciasto nie wyrosło). Włóż do piekarnika nagrzanego do 175 C* na 15 minut.Nadzienie: Marcepan zetrzyj na tarce o średnich oczkach, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.Gruszki obierz, przetnij na pół, wymnij gniazda nasienne i delikatnie wzdłuż ponacinaj (od strony zewnętrznej). Na podpieczonym spodzie ułóż gruszki, zalej nadzieniem i posyp podprażonymi płatkami migdałów. Włóż z powrotem do piekarnika na 25 minut. Przed wyjęciem sprawdź na środku palcem czy masa stężała.