Pełnoziarnista korzenna tarta z ciasta kruchego z jabłkami, rodzynkami sułtańskimi i cynamonemJEDNOPORCJOWA TARTA Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI/przepis własny/50 g masła75 g mąki pszennej pełnoziarnistej25 g cukru pudru trzcinowego1 żółtkoszczypta solipół jabłkapół łyżeczki przyprawy korzennejłyżka cukru trzcinowegogarstka rodzynek sułtańskich BakallandMąkę przesiej dokładnie.Masło pokrój, dodaj pozostałe składniki (oprócz jabłka i rodzynek) i przełóż na podsypany mąką blat.Następnie dokładnie wyrób ciasto i uformuj w kulkę.Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do lodówki.Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wylep nim małą foremkę na tartę (u mnie silikonowa).Ciasto ponakłuwaj widelcem, wyłóż na nie pół pokrojonego jabłka, trochę rodzynek i posyp cukrem trzcinowym.Włóż do mocno rozgrzanego piekarnika i piecz aż do zarumienienia (200 stopni).Po tym czasie wyjmij i od razu podawaj.Smacznego!