Wykonanie

Doskonale wszystkim znany sposób wykorzystania
białek .Keks /białkowiec/ z
bakaliami.Ciasto bardzo delikatne, mięciutkie , pachnące
wanilią i
cytryną ....pełne pysznych kolorowych
bakalii....Przepis bardzo prosty, łatwy do zapamietania , a szczególnie wart przypomnienia w okresie kiedy zaczynamy wypiekać karnawałowe słodkości z wykorzystaniem
żółtek.
Białka można wykorzystać od razu lub zamrozić. Po rozmrożeniu zachowują swoje właściwości i doskonale nadają się do tego rodzaju wypieków.

Składniki :/foremka keksowa 25-12cm/8 -10 szt
białek2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru250 g
masła lub
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru wanilinowego/ lub dowolna esencja zapachowa/1/2 łyżeczki startej
skórki cytrynowejsok z 1/2
cytrynyszczypta
soliok.1,5 szklanki pokrojonych bakalii/orzechy,
migdały,
rodzynki,
skórka pomarańczowa, morele/oraz
polewa czekoladowa mleczna i posypka cukrowa dodekoracjiWykonanie:

-
Masło rozpuscić i przestudzić,
mąkę połączyć z
proszkiem do pieczenia, pokrojone
bakalie oprószyć delikatnie
mąką.-
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli.-Dodać
cukier,
cukier waniliowy i ubijać do uzyskania gęstego kremu.-Do ubitych
białek wlewać stopniowo
masło i dodawać na przemian
mąkę, delikatnie mieszając całość
łopatką.-Dodać sok i
skórkę cytrynową oraz
bakalie /delikatnie połączyć z ciastem/.-Ciasto wlać do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułka tartą.- Piec w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 170-180 st.C. ok 45 min.-Zimne ciasto polać polewą i posypać
cukrową posypką.

