ßßß Cookit - przepis na Keks białkowy z bakaliami

Keks białkowy z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Doskonale wszystkim znany sposób wykorzystania białek .
Keks /białkowiec/ z bakaliami.
Ciasto bardzo delikatne, mięciutkie , pachnące wanilią i cytryną ....pełne pysznych kolorowych bakalii....
Przepis bardzo prosty, łatwy do zapamietania , a szczególnie wart przypomnienia w okresie kiedy zaczynamy wypiekać karnawałowe słodkości z wykorzystaniem żółtek. Białka można wykorzystać od razu lub zamrozić. Po rozmrożeniu zachowują swoje właściwości i doskonale nadają się do tego rodzaju wypieków.
Składniki :/foremka keksowa 25-12cm/
8 -10 szt białek
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
250 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego/ lub dowolna esencja zapachowa/
1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
ok.1,5 szklanki pokrojonych bakalii/orzechy, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa, morele/
oraz
polewa czekoladowa mleczna i posypka cukrowa dodekoracji
Wykonanie:
-Masło rozpuscić i przestudzić, mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, pokrojone bakalie oprószyć delikatnie mąką.
-Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
-Dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać do uzyskania gęstego kremu.
-Do ubitych białek wlewać stopniowo masło i dodawać na przemian mąkę, delikatnie mieszając całość łopatką.
-Dodać sok i skórkę cytrynową oraz bakalie /delikatnie połączyć z ciastem/.
-Ciasto wlać do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 170-180 st.C. ok 45 min.
-Zimne ciasto polać polewą i posypać cukrową posypką.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/01/keks-biakowy-z-bakaliami.html