Wykonanie

Pyszne kruche ciasto
miodowe z dużą ilością
orzechów, przełożone powidłe lub
dżemem , masą budyniową i kajmakową często gości u mnie nie tylko na świątecznym
stole.

Należy domoich ulubionych ciast więc piekę je dość często w różnych wersjach/wzbogaconych lub mniej kalorycznych/. Najważniejsze w nim jest ciasto
miodowe i zapiekane
orzechy /włoskie lub ziemne/, a pozostałe dodatki można dowolnie komponować. Kiedy piekłam je po raz pierwszy niesamowity smak
orzechów zatopionych w karmelu i zapieczonych w kruchym cieście na dobre mną zawładnął i ciasto to zajęło zaszczytne miejsce w moim notatniku.Składniki:ciasto:

600 g
mąki pszennej250 g
masła lub
margaryny200 g
cukru pudru2
jajka3 łyżki
miodu prawdziwego2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cukru waniliowegomasa orzechowa/do zapieczenia/ :300 g
orzechów włoskich/posiekanych/100 g
masła100 g
cukru3 łyżki
miodu prawdziwegomasa budyniowa:1
budyń śmietankowy100 g
cukru400 ml
mleka250 g
masłaoraz1 puszka masy kajmakowej lub krówkowej1 słoik
dżemu wiśniowego½ szklanki
wiśni w
likierzeWykonanie:-
Mąkę wymieszać z
sodą, przesiać przez sitko na stolnicę.-
Masło /margarynę/ zetrzeć na grubej tarce połączyć z
mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.- Ciasto podzielić na 3 części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki.- Składniki na masę
orzechową umieścić w rondelku i gotować na średnim ogniu ok.3-4 min.- Każdą część schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąty wielkości foremki (u mnie ok. 25x35 cm) .- Na jedną część rozwałkowanego ciasta wylać jeszcze ciepłą polewę
orzechową.- Placki przełożyć na blaszkę i piec pojedynczo / temp.180 st. C/ na
miodowy kolor / ok.10-15 min/ .- Należy kontrolować wypiek, ponieważ ciasto piecze się dość szybko.

- Ciasto po upieczeniu jest dość twarde, ale z upływem czasu i po przełożeniu staje się mięciutkie.- Ugotować
budyń śmietankowy ,ostudzić i połączyć z
masłem na gładką, puszystą masę.-
Wiśnie odsączyć z
likieru , pokroić i połączyć z
dżemem.

Składanie ciasta:- I ciasto-
dżem- krem budyniowy- II ciasto- masa kajmakowaCiasto kroić po całkowitym zastygnięciu /najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu/
