ßßß Cookit - przepis na - III ciasto z orzechami

- III ciasto z orzechami

nazwa

Wykonanie

Pyszne kruche ciasto miodowe z dużą ilością orzechów, przełożone powidłe lub dżemem , masą budyniową i kajmakową często gości u mnie nie tylko na świątecznym stole.
Należy domoich ulubionych ciast więc piekę je dość często w różnych wersjach/wzbogaconych lub mniej kalorycznych/. Najważniejsze w nim jest ciasto miodowe i zapiekane orzechy /włoskie lub ziemne/, a pozostałe dodatki można dowolnie komponować. Kiedy piekłam je po raz pierwszy niesamowity smak orzechów zatopionych w karmelu i zapieczonych w kruchym cieście na dobre mną zawładnął i ciasto to zajęło zaszczytne miejsce w moim notatniku.
Składniki:
ciasto:
600 g mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
200 g cukru pudru
2 jajka
3 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru waniliowego
masa orzechowa/do zapieczenia/ :
300 g orzechów włoskich/posiekanych/
100 g masła
100 g cukru
3 łyżki miodu prawdziwego
masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy
100 g cukru
400 ml mleka
250 g masła
oraz
1 puszka masy kajmakowej lub krówkowej
1 słoik dżemu wiśniowego
½ szklanki wiśni w likierze
Wykonanie:
-Mąkę wymieszać z sodą, przesiać przez sitko na stolnicę.
-Masło /margarynę/ zetrzeć na grubej tarce połączyć z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na 3 części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki.
- Składniki na masę orzechową umieścić w rondelku i gotować na średnim ogniu ok.3-4 min.
- Każdą część schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąty wielkości foremki (u mnie ok. 25x35 cm) .
- Na jedną część rozwałkowanego ciasta wylać jeszcze ciepłą polewę orzechową.
- Placki przełożyć na blaszkę i piec pojedynczo / temp.180 st. C/ na miodowy kolor / ok.10-15 min/ .
- Należy kontrolować wypiek, ponieważ ciasto piecze się dość szybko.
- Ciasto po upieczeniu jest dość twarde, ale z upływem czasu i po przełożeniu staje się mięciutkie.
- Ugotować budyń śmietankowy ,ostudzić i połączyć z masłem na gładką, puszystą masę.
- Wiśnie odsączyć z likieru , pokroić i połączyć z dżemem.
Składanie ciasta:
- I ciasto
- dżem
- krem budyniowy
- II ciasto
- masa kajmakowa
Ciasto kroić po całkowitym zastygnięciu /najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu/
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/01/ciasto-miodowo-orzechowe-przekadane.html