Wykonanie
Tarta miodowaDelikatne ciasto, aksamitna masa i orzeszki w karmelu, to przepyzne połączenie :)Składnikiciasto:150 g
mąki1
jajko7 dkg
margaryny2 łyżi
cukru pudru2 łyżki
miodu1/2 łyżeczki
sodymasa:2 szklanki
mleka2
jajkapo 2 łyżki
mąki pszennej i ziemniaczanej
cukier waniliowy2 łyżki
cukru kryształu100g
masła lub
margarynyorzechy w karmelu:100 g
orzechów włoskich2 łyżki
masła2 łyżki
miodudodatkowo:1/2 słoika kwaśnych powidełu mnie mirabelkoweSposób przygotowaniaZ podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wykleić nim natłuszczoną formę do tarty. Zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić. Na cieście rozsmarować powidła.
Jajka roztrzepać z
cukrami i
mąkami, rozprowadzić połową szklanki
mleka. Resztę
mleka zagotować. Kiedy zacznie wrzeć, wlać
jajka z resztą składników i mieszać aż zgęstnieje. Do gorącej masy dodać
masło i mieszać do jego ropuszczenia. Przestudzić i wylać na ciasto.Na patelni rozpuścić
masło i
miód. Dodać posiekane
orzechy. Podsmażyć. Przestudzić i wyłożyć na masę. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej do następnego dnia.Smacznego :)
Darmowy Hosting CBA.PL