ßßß Cookit - przepis na Placek Czeski

Placek Czeski

nazwa

Wykonanie

Opis : Kolejne ciasto, które idealnie wpisuje się w menu świątecznych wypieków.
Skąd wzięła się jego nazwa i czy ma coś wspólnego z Czechami, za moment się dowiecie.
Mianowicie w Czechach pieką podobne ciasto zwane Marlenka, który odrobinę przypomina naszego Miodowca/Królewca i pieczony jest z większej ilości warstw ciasta, w tortownicy jako tort, ale niekoniecznie. W Czechach każdy ma swój przepis na Marlenkę, a ja proponuję Wam jedną z jego wersji. Niektórzy przyrządzają go z masami budyniowymi, lecz natknęłam się także na czeski przepis, który był prawie identyczny jak ten mój.
Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.
Nie jest to ciasto szybkiego spożycia, czyli nie przygotowuje się go na świeżo, aby zjeść za 2-3 godziny, ponieważ musi upłynąć trochę czasu, aby placki w nim zmiękły. Pracochłonne jest w nim również wylepianie formy na 3 placki, ale na to wszystko warto poczekać, bo końcowy rezultat wynagradza wszystko.
Wcześniej jedząc go u koleżanki w wersji bez wiśni i z dodatkiem polewy czekoladowej/kakaowej nie wywołało na mnie żadnego wrażenia, dopiero w tej wersji było dla mnie odkryciem.
Na sam koniec napiszę krótko-dla mnie pyszne, goście zachwyceni, na stałe zaistniał na moim "słodkim stole". Polecam z całego serca.
Pochodzenie : przepis dostałam od koleżanki
Ilość : blacha 32/23 cm
Wskazówka :
Ciasta można upiec nawet 2 dni przed ich przekładaniem, ponieważ, aby konsumować wypiek muszą one i tak zmięknąć, więc od przełożenia go do skonsumowania powinno upłynąć ok. 24 godz.
Składniki Na Ciasto :
3 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1 duże jajko
0,5 kostki twardej, zimnej margaryny (125 g)
2 łyżki miodu
10 łyżek mleka
Składniki Na Masę :
0,5 l mleka
0,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
75 ml kaszy manny
0,5 kostki margaryny + 0,5 kostki masła/1 kostka masła (200 g) w temp. pokojowej
1-2 łyżki soku z cytryny
Składniki Dodatkowe :
250 g powideł śliwkowych
ok. 150 g posiekanych orzechów włoskich
0,5 l słoika wiśni drelowanych
cukier puder
Przygotowanie Ciasta :
Mąkę przesiać do miski.
Wsypać cukier
Dodać sodę.
Wymieszać dla połączenia się składników.
Wbić jajko.
Dodać pokrojoną w większą kostkę margarynę.
Dodać miód.
Wlać mleko.
Wszystko zagnieść na jednolitą konsystencję, aż powstanie kula.
Podzielić na 3 równe części.
Włożyć do woreczka foliowego.
Włożyć do lodówki na 1,5-3 godz. lub do zamrażalnika na 30-45 min. (nie może dotykać bezpośrednio lodu).
Na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wyłożyć 1 część ciasta ( najlepiej wałkować i zlepiać po kawałku, a następnie małym wałkiem lub szklanką wałkować, aby wyrównać powierzchnię ciasta).
Rozgrzać piekarnik do 180*C.
Piec 6-8 min.
Ostudzić.
Z pozostałym ciastem zrobić to samo.
Przygotowanie Masy :
Z danej ilości mleka odlać 0,5 jego zawartości.
Jedną część postawić na średni płomień.
Dodać do niej cukier i cukier waniliowy.
Do drugiej części mleka wsypać kaszkę.
Wymieszać.
Wlać do gotującego się mleka z cukrem.
Gotować do momentu zgęstnienia kaszki wg instrukcji na jej opakowaniu.
Ostudzić (najlepiej włożyć garnek z kaszką do zimnej wody i mieszać co jakiś czas).
Masło i margarynę/masło utrzeć/zmiksować na puszysto (ok. 3 min.).
Dodawać po łyżce zimnej kaszki, miksując.
Dodać sok z cytryny.
Chwilę miksować, aby sok połączył się z całą masą.
Przygotowanie Końcowe:
Pierwszy placek posmarować połową zawartości powideł.
Posypać połową zawartości orzechów.
Wyłożyć średnio gęsto wiśnie.
Posmarować ostrożnie połową zawartości kremu tak, aby wiśnie nie przemieszczały się za bardzo w inne miejsce.
5. Położyć drugi placek.
6. Postąpić z nim w ten sam sposób co z pierwszym.
7. Położyć 3 placek.
8. Ciasto odłożyć na 24 godz. (najlepiej włożyć do szczelnego pojemnika na ciasto lub do woreczka foliowego), aby zmiękło.
9. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/11/placek-czeski.html