Wykonanie


Opis : Kolejne ciasto, które idealnie wpisuje się w menu świątecznych wypieków.Skąd wzięła się jego nazwa i czy ma coś wspólnego z Czechami, za moment się dowiecie.Mianowicie w Czechach pieką podobne ciasto zwane Marlenka, który odrobinę przypomina naszego Miodowca/Królewca i pieczony jest z większej ilości warstw ciasta, w tortownicy jako tort, ale niekoniecznie. W Czechach każdy ma swój przepis na Marlenkę, a ja proponuję Wam jedną z jego wersji. Niektórzy przyrządzają go z masami budyniowymi, lecz natknęłam się także na czeski przepis, który był prawie identyczny jak ten mój.Pyszny krem z lekkim posmakiem
kaszki manny, którą uwielbiam.
Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i
wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina
orzechów.Nie jest to ciasto szybkiego spożycia, czyli nie przygotowuje się go na świeżo, aby zjeść za 2-3 godziny, ponieważ musi upłynąć trochę czasu, aby placki w nim zmiękły. Pracochłonne jest w nim również wylepianie formy na 3 placki, ale na to wszystko warto poczekać, bo końcowy rezultat wynagradza wszystko.Wcześniej jedząc go u koleżanki w wersji bez
wiśni i z dodatkiem polewy czekoladowej/kakaowej nie wywołało na mnie żadnego wrażenia, dopiero w tej wersji było dla mnie odkryciem.Na sam koniec napiszę krótko-dla mnie pyszne, goście zachwyceni, na stałe zaistniał na moim "słodkim
stole". Polecam z całego
serca.Pochodzenie : przepis dostałam od koleżankiIlość : blacha 32/23 cmWskazówka :Ciasta można upiec nawet 2 dni przed ich przekładaniem, ponieważ, aby konsumować wypiek muszą one i tak zmięknąć, więc od przełożenia go do skonsumowania powinno upłynąć ok. 24 godz.Składniki Na Ciasto :3 szkl.
mąki pszennej3/4 szkl.
cukru1 łyżeczka
sody1 duże
jajko0,5 kostki twardej, zimnej
margaryny (125 g)2 łyżki
miodu10 łyżek
mlekaSkładniki Na Masę :0,5 l
mleka0,5 szkl.
cukru1
cukier waniliowy75 ml
kaszy manny0,5 kostki
margaryny + 0,5 kostki masła/1 kostka
masła (200 g) w temp. pokojowej1-2 łyżki
soku z cytrynySkładniki Dodatkowe :250 g
powideł śliwkowychok. 150 g posiekanych
orzechów włoskich0,5 l słoika
wiśni drelowanych
cukier puderPrzygotowanie Ciasta :
Mąkę przesiać do miski.Wsypać
cukierDodać
sodę.Wymieszać dla połączenia się składników.Wbić
jajko.Dodać pokrojoną w większą kostkę
margarynę.Dodać
miód.Wlać
mleko.Wszystko zagnieść na jednolitą konsystencję, aż powstanie kula.Podzielić na 3 równe części.Włożyć do woreczka foliowego.Włożyć do lodówki na 1,5-3 godz. lub do zamrażalnika na 30-45 min. (nie może dotykać bezpośrednio
lodu).Na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wyłożyć 1 część ciasta ( najlepiej wałkować i zlepiać po kawałku, a następnie małym wałkiem lub szklanką wałkować, aby wyrównać powierzchnię ciasta).Rozgrzać piekarnik do 180*C.Piec 6-8 min.Ostudzić.Z pozostałym
ciastem zrobić to samo.Przygotowanie Masy :Z danej ilości
mleka odlać 0,5 jego zawartości.Jedną część postawić na średni płomień.Dodać do niej
cukier i
cukier waniliowy.Do drugiej części
mleka wsypać
kaszkę.Wymieszać.Wlać do gotującego się
mleka z
cukrem.Gotować do momentu zgęstnienia
kaszki wg instrukcji na jej opakowaniu.Ostudzić (najlepiej włożyć garnek z
kaszką do zimnej
wody i mieszać co jakiś czas).
Masło i margarynę/masło utrzeć/zmiksować na puszysto (ok. 3 min.).Dodawać po łyżce zimnej
kaszki, miksując.Dodać
sok z cytryny.Chwilę miksować, aby sok połączył się z całą masą.Przygotowanie Końcowe:Pierwszy placek posmarować połową zawartości powideł.Posypać połową zawartości
orzechów.Wyłożyć średnio gęsto
wiśnie.Posmarować ostrożnie połową zawartości kremu tak, aby
wiśnie nie przemieszczały się za bardzo w inne miejsce.

5. Położyć drugi placek.6. Postąpić z nim w ten sam sposób co z pierwszym.7. Położyć 3 placek.8. Ciasto odłożyć na 24 godz. (najlepiej włożyć do szczelnego pojemnika na ciasto lub do woreczka foliowego), aby zmiękło.9. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.