ßßß
Doskonała przekąska, poczęstunek lub kolacja.Kruche ciasto zapieczone z serowo -warzywnym , słodko- pikantnym farszem smakuję wyśmienicie.Nadzienie można dowolnie komponować w/g własnego smaku , upodobań lub w zależności od tego, co znajdziemy w lodówce. Ale jeśli ktoś nie wie co zrobić z gorzką, czerwoną ,dość twardą sałatą /czyli radicchio/ proponuję właśnie takie tarty.Radicchio /czerwona cykoria/ znane jest jako warzywo dodawane do do świeżej sałaty. Można je znaleźć w gotowych mix-ach sałatkowym. Ale można ją również przygotować na ciepło. Doskonale nadaje się do grillowania, zapiekania w rożnego rodzaju tartach i crostatach , do przygotowania farszu pierogowego . Dzięki zapiekaniu gorzki smak radicchio staje się nieco łagodniejszy i smakuje naprawdę wyśmienicie.Składniki: /6 szt. o śr.ok.10 cm/ciasto:250 g mąki pszennej125 g schłodzonego masła1 żółtko1/2 łyżeczki soli2 łyżki lodowatej wodynadzienie:
malutka główka radicchio1/4 czerwonej cebuli1/2 szklanki czerwonego wina2 łyżki rodzynek2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich1/4 łyżeczki brązowego cukru2 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz do smaku200 g sera żółtego / łatwotopliwy -użyłam włoskiej fontiny/ ale doskonalenadaje się również pleśniowy Rokpol1 łyżka pestek słonecznika2 łyżki startego parmezanuWykonanie:nadzienie:-Radicchio umyć i pokroić , cebulę posiekać.-Rozgrzać oliwę, dodać cebulę i lekko podsmażyć /nie rumienić/-Dodać radicchio i smażyć kilka minut.-Wlać wino i mieszając dusić do odparowania płynu.-Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.-Dodać pokrojone orzechy i rodzynki, wymieszać.-Odstawić do przestudzenia.-Do przestudzonych warzyw dodać ser pokrojony w grubą kostkę.
ciasto:-Mąkę z masłem posiekać dokładnie nożem.-Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.-Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 20-30 minut.-Schłodzone ciasto rozwałkować /można między arkuszami pergaminu/ i wykroić kółeczka wielkości nieco większej niż foremki.- Krążkami ciasta wylepić foremki /również boki/.-Ciasto ponakłuwać.-Nałożyć schłodzone nadzienie , wierzch posypać startym parmezanem.-Tarty wstawić do nagrzanego piekarnika / 180-190 st.C/ i piec ok.15-20 min.-Przed podaniem można dodatkowo posypać orzechami lub prażonymi pestkami słonecznikaDoskonale smakują lekko przestudzone , ale można je podawać również na zimno.