Wykonanie
Wreszcie stałam się posiadaczką maszyny do wypieku
chleba! Jestem w trakcie testowania i jak na razie jestem zachwycona – upiekłam 2
chleby i
bagietki, na które przepis zamieszczam ponizej. Właśnie robi się
marmolada pomarańczowaPo raz pierwszy jestem w pełni zadowolona z mojego wypieku
drożdżowego! Moja maszyna jest firmy Severin – dwa mieszadła i podłużna misa do pieczenia.Zakupiłam też książkę dedykowaną wypiekom z automatu – 300 przepisów – i już nie
mogę się doczekać aż wszystkie przetestuję. Poniższy to pierwszy wypiek z tej książki.
Książka ta to zbiór przepisów na wypieki z maszyny, zarówno wytrawne jak i słodkie a także
marmolady i
przetwory.Jest też kilka przepisów, które można upiec w piekarniku – jedynie faza zagniatania ciasta i jego wyrastania odbywa się w automacie – tak też jest w przypadku poniższego wypieku.
Bagietki są rumiane, pulchne i mięciutkie.
Słodycz wg mnie jest w nich idealna – nie za dużo – nie za mało
Składniki :110 ml
wody,65 g nierafinowanego
brązowego cukru z trzciny cukrowej,35 g
masła,
żółtko,3/4 łyżeczki
soli,250 g
mąki pszennej,łyżeczka
drożdży piekarskichWykonanie :Do formy do pieczenia wlać
wodę i stopione
masło. Dodać
żółtko,
cukier i
sól, a następnie
mąkę i
drożdże. Wybrać program „ciasto (wyrabianie ciasta bez pieczenia)”. Po zakończeniu programu wyjąć ciasto i podzielić na 4 równe części (u mnie wyszło 5). Uformować małe
bagietki i nożem zrobić poprzeczne nacięcia. Odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 30-60 minut w ciepłym i wilgotnym miejscu. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st C.