ßßß
Książka ta to zbiór przepisów na wypieki z maszyny, zarówno wytrawne jak i słodkie a także marmolady i przetwory.Jest też kilka przepisów, które można upiec w piekarniku – jedynie faza zagniatania ciasta i jego wyrastania odbywa się w automacie – tak też jest w przypadku poniższego wypieku.Bagietki są rumiane, pulchne i mięciutkie. Słodycz wg mnie jest w nich idealna – nie za dużo – nie za mało
Składniki :110 ml wody,65 g nierafinowanego brązowego cukru z trzciny cukrowej,35 g masła,żółtko,3/4 łyżeczki soli,250 g mąki pszennej,łyżeczka drożdży piekarskichWykonanie :Do formy do pieczenia wlać wodę i stopione masło. Dodać żółtko, cukier i sól, a następnie mąkę i drożdże. Wybrać program „ciasto (wyrabianie ciasta bez pieczenia)”. Po zakończeniu programu wyjąć ciasto i podzielić na 4 równe części (u mnie wyszło 5). Uformować małe bagietki i nożem zrobić poprzeczne nacięcia. Odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 30-60 minut w ciepłym i wilgotnym miejscu. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st C.