ßßß Cookit - przepis na Bagietki wiedeńskie z brązowym cukrem z trzciny cukrowej

Bagietki wiedeńskie z brązowym cukrem z trzciny cukrowej

nazwa

Wykonanie

Wreszcie stałam się posiadaczką maszyny do wypieku chleba! Jestem w trakcie testowania i jak na razie jestem zachwycona – upiekłam 2 chleby i bagietki, na które przepis zamieszczam ponizej. Właśnie robi się marmolada pomarańczowa
Po raz pierwszy jestem w pełni zadowolona z mojego wypieku drożdżowego! Moja maszyna jest firmy Severin – dwa mieszadła i podłużna misa do pieczenia.
Zakupiłam też książkę dedykowaną wypiekom z automatu – 300 przepisów – i już nie mogę się doczekać aż wszystkie przetestuję. Poniższy to pierwszy wypiek z tej książki.
Książka ta to zbiór przepisów na wypieki z maszyny, zarówno wytrawne jak i słodkie a także marmolady i przetwory.
Jest też kilka przepisów, które można upiec w piekarniku – jedynie faza zagniatania ciasta i jego wyrastania odbywa się w automacie – tak też jest w przypadku poniższego wypieku.
Bagietki są rumiane, pulchne i mięciutkie. Słodycz wg mnie jest w nich idealna – nie za dużo – nie za mało
Składniki :
110 ml wody,
65 g nierafinowanego brązowego cukru z trzciny cukrowej,
35 g masła,
żółtko,
3/4 łyżeczki soli,
250 g mąki pszennej,
łyżeczka drożdży piekarskich
Wykonanie :
Do formy do pieczenia wlać wodę i stopione masło. Dodać żółtko, cukier i sól, a następnie mąkę i drożdże. Wybrać program „ciasto (wyrabianie ciasta bez pieczenia)”. Po zakończeniu programu wyjąć ciasto i podzielić na 4 równe części (u mnie wyszło 5). Uformować małe bagietki i nożem zrobić poprzeczne nacięcia. Odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 30-60 minut w ciepłym i wilgotnym miejscu. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st C.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=381