ßßß
Szybkie i proste w wykonaniu ciasto, które można przygotować na wiele sposobów.To oczywiście crostata / tarta/ czyli kruche ciasto najczęściej z owocowym nadzieniem.Ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce 2 dni lub zamrozić i wykorzystać w razie potrzeby lub zachcianki. Jako nadzienie wykorzystujemy sezonowe owoce, marmoladę, twarożek ,kremy budyniowe lub czekoladowe.Sezon dyniowy wciąż w pełni, a więc moją crostatę wypełnia pyszne nadzienie dyniowe z nektarynką.
Składniki na nadzienie :2 nektarynki /lub brzoskwinie/sok z 1/2 cytryny400 g dyni /obranej , bez pestek/80 g cukru3/4 szklanki białego półsłodkiego wina Muscat /Moscato/1 galaretka brzoskwiniowa- Obraną dynię pokroić w kostkę.- Nektarynki obrać, również pokroić na małe kawałki.- Dynię włożyć do rondla i zasypać cukrem, dodać nektarynki , sok z cytryny, wino, wymieszać, przykryć i pozostawić najlepiej na całą noc.- Następnego dnia smażyć owoce na małym ogniu mieszając tak , by dżem nie przypalił się.- Smażyć bez przykrycia , do miękkości owoców /ok. 30 min. /- W miarę potrzeby dolać odrobinę wina lub wody.- Do gorących owoców wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Składniki na ciasto:200 g mąki pszennej100 g masła1 jajo1 łyżeczka cukru waniliowego2 łyżki cukru pudru /można zrezygnować/1/2 łyżeczki skórki cytrynowejszczypta soliWykonanie:- Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na do lodówki.- Po upływie godziny ciasto rozwałkować .- Okrągłą formę /śr.ok. 24 cm/ wysmarować masłem .- Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki foremki / na ok.2 cm/.- Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika/180 st.C/ na ok.20 min.- Na upieczony , przestudzony spód nałożyć tężejącą masę .-Wierzch dowolnie ozdobić owocami /owoce można posmarować tężejącą galaretką lub żelatyną/.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy.
