Wykonanie
Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu danie
makaronowe -to jest to, co najbardziej lubię.
Makaron z dodatkiem sezonowych warzyw jest doskonałym rozwiązaniem na lekki i zdrowy obiadek. Wprawdzie sezon
cukiniowy powoli się kończy , ale u mnie zagościły nawet świeże kwiaty .Chyba czas na dobre pożegnać lato................Składniki: / 2 porcje/160 g
makaronu kółka / czyli po włosku ruote/1 niewielka
cukiniakilka świeżych kwiatów
cukinii2 łyżki
oliwy z oliwek1/2
cebuli1 ząbek
czosnku50 g
mozzarelli2 łyżki startego
parmezanukilka świeżych liści
majeranku lub
kolendrysól i
pieprz do smakuWykonanie:
-
Cukinię dokładnie umyć i pokroić w cienkie plastry.-
Cebulę i
czosnek posiekać.- Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę i podsmażyć
cebulę z
czosnkiem.- Dodać
cukinię i smażyć do miękkości, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.- W międzyczasie nastawić
makaron /gotować w-g przepisu/.- Kwiaty
cukinii umyć, osuszyć /usunąć kielich/ ,pokroić w paski i dodać do smażonych warzyw.-
Mozzarellę pokroić w kostkę .- Ugotowany
makaron przecedzić i przesypać na patelnię , dodać
ser i delikatnie wymieszać z warzywami.- Gotowe danie przełożyć na talerze , posypać startym
parmezanem i posiekanym
majerankiem /lub kolendrą/