ßßß
Niezwykle prosta i smaczna sałatka z gotowanych buraczków z dodatkiem ananasa j jabłka.Połączenie słodkich buraków z soczystym ananasem i winnym jabłkiem nadaje sałatce delikatnego i ciekawego słodko kwaśnego smaku. Dodając odrobinę octu winnego i świeżego pieprzu otrzymujemy doskonałe wykończenie całości. Nasiona dyni i orzechy nadają sałatce przyjemnej chrupkości ,a żurawina doskonale harmonizuje z czerwonym kolorem buraków.Ogólnie: bardzo przyjemne zestawienia smaków.
Składniki:4 ugotowane buraki1 winne jabłko2-3 plastry ananasa / dodałam świeży/½ czerwonej cebuli1 łyżka suszonych żurawin1 łyżka grubo posiekanych orzechów1 łyżka nasion dyni2 łyżki jogurtu naturalnego1łyżka oliwy z oliwek1 łyżka octu winnegosól i pieprz do smakukilka liści zielonej sałaty do dekoracjiWykonanie:Ugotowane i obrane buraki pokroić w grubszą kostkę /zostawić połówkę do dekoracji/ i umieścić w miseczce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do buraków. Oliwę połączyć z octem , wymieszać z burakami i cebulą, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem.Jabłko i ananasa pokroić w kostkę, dodać żurawinę i wymieszać z jogurtem. W głębokiej salaterce połączyć bardzo delikatnie przygotowane składniki i nie mieszać zbyt dokładnie /jeśli wymaga doprawić do smaku /, posypać orzechami i pestkami dyni.Ozdobić krążkami buraczków i zieloną sałatką.