Szybki i prosty sposób na padanie makaronu z dodatkiem szynki i zielonego groszkuw kremowym , śmietanowym sosie.Możemy dowolnie dobierać kształt i rodzaj makaronu.Zawsze otrzymamy smaczne i pożywne danie.Składniki:/4 porcje/320-400 g makaronu kolanka/ u mnie o smaku pomidorowym/120 g chudej szynki gotowanej150 g zielonego groszku / u mnie mrożony/1/2 małej cebuli2 ząbki czosnku150 ml śmietany słodkiej/do gotowania/2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka masłaszczypta gałki muszkatołowejsól i pieprz do smaku2-3 łyżki startego parmezanu do posypaniaWykonanie:Nastawić wodę na makaron i postępować w/g zaleceń producenta.Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną drobno cebulę i całe ząbki czosnku /można je pod koniec usunąć lub pozostawić/. Do lekko podsmażonych warzyw dodać groszek i mieszając poddusić go do miękkości / kilka minut/. Na osobnej patelni podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę lub paseczki i dodać do miękkiego groszku./ Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej . Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu do zagotowania się sosu. Ugotowany, odcedzony makaron wsypać na patelnię z sosem, delikatnie ale dokładnie wymieszać i przełożyć na talerze.Posypać startym parmezanem /i jeśli ktoś lubi świeżym pieprzem/