ßßß Cookit - przepis na Makaron kolanka w sosie śmietanowym z groszkiem i szynką

Makaron kolanka w sosie śmietanowym z groszkiem i szynką

nazwa

Wykonanie

Szybki i prosty sposób na padanie makaronu z dodatkiem szynki i zielonego groszku
w kremowym , śmietanowym sosie.
Możemy dowolnie dobierać kształt i rodzaj makaronu.
Zawsze otrzymamy smaczne i pożywne danie.
Składniki:/4 porcje/
320-400 g makaronu kolanka/ u mnie o smaku pomidorowym/
120 g chudej szynki gotowanej
150 g zielonego groszku / u mnie mrożony/
1/2 małej cebuli
2 ząbki czosnku
150 ml śmietany słodkiej/do gotowania/
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki startego parmezanu do posypania
Wykonanie:
Nastawić wodę na makaron i postępować w/g zaleceń producenta.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną drobno cebulę i całe ząbki czosnku /można je pod koniec usunąć lub pozostawić/. Do lekko podsmażonych warzyw dodać groszek i mieszając poddusić go do miękkości / kilka minut/. Na osobnej patelni podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę lub paseczki i dodać do miękkiego groszku./ Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej . Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu do zagotowania się sosu. Ugotowany, odcedzony makaron wsypać na patelnię z sosem, delikatnie ale dokładnie wymieszać i przełożyć na talerze.
Posypać startym parmezanem /i jeśli ktoś lubi świeżym pieprzem/
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/05/makaron-muszelki-w-sosie-smietanowym-z.html