ßßß Cookit - przepis na Murzynek z sernikiem... i mała przerwa

Murzynek z sernikiem... i mała przerwa

nazwa

Wykonanie

Jak już Wam wcześniej wspominałam zaczynamy mały remont, a potem przeprowadzamy się, dlatego chwilowo nie będę miała po prostu czasu, ani też warunków by piec, gotować i pisać nowych postów.
Najgorsze, że pewnie wróci do łask chleb ze sklepu :( I mam tylko nadzieję że mój zakwas to jakoś przeżyje.
Mam nadzieję że szybko się ze wszystkim uporamy i ta przerwa nie będzie zbyt długa.
A tymczasem zostawiam Wam pyszne ciasto, na które przepis znalazłam dawno temu w zeszycie mojej Teściowej. Od siebie dołożyłam borówkę amerykańską, skórkę cytrynową, no i zastąpiłam cukier wanilinowy ziarenkami prawdziwej wanilii i cukrem z prawdziwą wanilią. Polecam :)
Ciasto murzynkowe:
1 margaryna
1 1/2 szklanki cukru
2 - 3 łyżki kakao
1 łyżkę cukru z prawdziwą wanilią
3/4 szklanki wody
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
2 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa sernikowa:
70 dag sera białego trzykrotnie zmielonego (tym razem dałam serek śmietankowy, ale nie homogenizowany, z wiaderka)
6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
1 szklanka cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
skórka otarta z 1 cytryny
dodatkowo: borówki amerykańskie ok. 250-300 g
Margarynę, cukier, kakao i 1/4 szklanki wody stopić razem i gotować przez 2-3 min. mieszając co jakiś czas. Z masy tej odlewamy ok. 1/2 szklanki na polewę. Pozostałą część studzimy, a następnie dodajemy 4 żółtka, 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia, pozostałe 1/2 szklanki wody. Razem wszystko miksujemy, a na końcu dodajemy pianę z 4 białek i mieszając łyżką łączymy ją z ciastem.
Przygotowujemy warstwę serową: do sera dodajemy żółtka. Ziarenka wanilii i skórkę otartą z jednej cytryny dodajemy do cukru i rozcieramy łyżką by uwolniły się aromaty, następnie dodajemy do sera.Wszystko razem miksujemy, a na końcu dodajemy pianę ubitą z 6 białek i łączymy ją z masą serową za pomocą łyżki.
Na blaszkę ( 40 x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę masy murzynkowej, na to całą warstwę serową. Na warstwę serową dodatkowo wysypałam borówki amerykańskie. Na końcu wykładamy pozostałą masę murzynkową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 50-60 min. Dobrze jest sprawdzać patyczkiem, bo wiele jak zwykle zresztą zależy od piekarnika.
Po upieczeniu smarujemy polewą czekoladową. Jeśli w międzyczasie zastygła to można ją lekko podgrzać. Ja do tej polewy dorzuciłam jeszcze kilka kostek gorzkiej czekolady by smak był bardziej czekoladowy.
Smacznego :)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/09/murzynek-z-sernikiem-i-maa-przerwa.html