ßßß Cookit - przepis na Fasolka szaparagowa w sosie pomidorowym

Fasolka szaparagowa w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Taka trochę fasolka po bretońsku, ale nie do końca. Wersja typowo letnia, pełna kolorów i smaków. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a można zrobić cały gar. Nie znudzi się Wam, obiecuję. Jeżeli nie jecie mięsa, można je pominąć.
Składniki:
500 g zielonej fasolki szparagowej
1 kg pomidorów
1 większa cebula
15 dag wędzonego boczku
15 dag kiełbasy
sól, pieprz
gałązka tymianku
liść laurowy, ziele angielskie
olej
Wykonanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki (można tego nie robić, ale polecam). Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (tej po cebuli). Sparzone pomidory pokroić na kawałki i wrzucić do cebuli. Dodać fasolkę, liść, ziele i tymianek i dusić na niewielkim ogniu. Początkowo dość często mieszając, dopóki pomidory nie puszczą wody. Dodać podsmażone mięso. Doprawić do smaku. Dusić, aż fasolka będzie miękka, a część płynu z pomidorów odparuje.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/07/Fasolka-szaparagowa-w-sosie-pomidorowym.html