Wykonanie
Taka trochę
fasolka po bretońsku, ale nie do końca. Wersja typowo letnia, pełna kolorów i smaków. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a można zrobić cały gar. Nie znudzi się Wam, obiecuję. Jeżeli nie jecie
mięsa, można je pominąć.

Składniki:500 g
zielonej fasolki szparagowej1 kg
pomidorów1 większa
cebula15 dag
wędzonego boczku15 dag
kiełbasysól,
pieprzgałązka
tymiankuliść laurowy,
ziele angielskieolejWykonanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki (można tego nie robić, ale polecam).
Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół.
Cebulę posiekać i zeszklić na
oleju. Przełożyć do garnka.
Kiełbasę i
boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (tej po
cebuli). Sparzone
pomidory pokroić na kawałki i wrzucić do
cebuli. Dodać
fasolkę, liść, ziele i
tymianek i dusić na niewielkim ogniu. Początkowo dość często mieszając, dopóki
pomidory nie puszczą
wody. Dodać podsmażone
mięso. Doprawić do smaku. Dusić, aż
fasolka będzie miękka, a część płynu z
pomidorów odparuje.