ßßß Cookit - przepis na drożdżowy piegusek z rabarbarem

drożdżowy piegusek z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Ciasto z rabarbarem u mnie to obowiązkowy wypiek wiosenny. Robię je zawsze, jak tylko rabarbar pojawi się w moim ogródku. Dawno nie robiłam ciasta drożdżowego, więc tym razem padło na takie. Puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem maku, warstwy sera, rabarbaru i chrupiącej kokosowej kruszonki. Zostało zjedzone jeszcze ciepłe, ledwie zdążyłam odłożyć kawałek do zdjęcia.
Składniki: na ciasto:
400 g mąki
1/2 szklanki cukru
10 g suchych drożdży
200 ml letniego mleka
50 g stopionego masła
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki suchego maku na wierzch:
500 g rabarbaru
3 łyżki cukru
250 g białego sera (kostka)
1 łyżka śmietany
2 łyżki cukru pudru na kruszonkę:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
1 łyżka drobnego kokosu
Drożdże wymieszać z łyżką cukru i łyżką mąki, zalać połową mleka, wymieszać i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, mak, resztę cukru i rozczyn drożdżowy. Wyrabiać chwilę, wlać ostudzone masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi objętość.
W tym czasie przygotować nadzienie: Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki, zasypać cukrem i odstawić. Ser wymieszać z cukrem pudrem i śmietaną.
Przygotować kruszonkę: Zimne masło zagnieść z kokosem, cukrem i mąką. Jeśli będzie zbyt lepka, dodać jeszcze mąki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na dużej blaszce (25*34 cm). Na cieście rozsmarować ser, na nim ułożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec w 180*C około 50 minut.
Inspiracja (z moimi zmianami)
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/05/drozdzowy-piegusek-z-rabarbarem.html