ßßß
Ciasto z rabarbarem u mnie to obowiązkowy wypiek wiosenny. Robię je zawsze, jak tylko rabarbar pojawi się w moim ogródku. Dawno nie robiłam ciasta drożdżowego, więc tym razem padło na takie. Puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem maku, warstwy sera, rabarbaru i chrupiącej kokosowej kruszonki. Zostało zjedzone jeszcze ciepłe, ledwie zdążyłam odłożyć kawałek do zdjęcia.Składniki: na ciasto:400 g mąki1/2 szklanki cukru10 g suchych drożdży200 ml letniego mleka50 g stopionego masła2 jajkaszczypta soli2 łyżki suchego maku na wierzch:500 g rabarbaru3 łyżki cukru250 g białego sera (kostka)1 łyżka śmietany2 łyżki cukru pudru na kruszonkę:1 łyżka masła1 łyżka cukru1 łyżka mąki1 łyżka drobnego kokosuDrożdże wymieszać z łyżką cukru i łyżką mąki, zalać połową mleka, wymieszać i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, mak, resztę cukru i rozczyn drożdżowy. Wyrabiać chwilę, wlać ostudzone masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi objętość.W tym czasie przygotować nadzienie: Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki, zasypać cukrem i odstawić. Ser wymieszać z cukrem pudrem i śmietaną.Przygotować kruszonkę: Zimne masło zagnieść z kokosem, cukrem i mąką. Jeśli będzie zbyt lepka, dodać jeszcze mąki.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na dużej blaszce (25*34 cm). Na cieście rozsmarować ser, na nim ułożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec w 180*C około 50 minut.
Inspiracja (z moimi zmianami)