Wykonanie

Ciasto z
rabarbarem u mnie to obowiązkowy wypiek wiosenny. Robię je zawsze, jak tylko
rabarbar pojawi się w moim ogródku. Dawno nie robiłam
ciasta drożdżowego, więc tym razem padło na takie. Puszyste
ciasto drożdżowe z dodatkiem
maku, warstwy
sera,
rabarbaru i chrupiącej kokosowej kruszonki. Zostało zjedzone jeszcze ciepłe, ledwie zdążyłam odłożyć kawałek do zdjęcia.Składniki: na ciasto:400 g
mąki1/2 szklanki
cukru10 g suchych
drożdży200 ml letniego
mleka50 g stopionego
masła2
jajkaszczypta
soli2 łyżki suchego
maku na wierzch:500 g
rabarbaru3 łyżki
cukru250 g
białego sera (kostka)1 łyżka
śmietany2 łyżki
cukru pudru na kruszonkę:1 łyżka
masła1 łyżka
cukru1 łyżka
mąki1 łyżka drobnego
kokosuDrożdże wymieszać z łyżką
cukru i łyżką
mąki, zalać połową
mleka, wymieszać i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać
mąkę, dodać
sól,
mak, resztę
cukru i rozczyn
drożdżowy. Wyrabiać chwilę, wlać ostudzone
masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi objętość.W tym czasie przygotować nadzienie:
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki, zasypać
cukrem i odstawić.
Ser wymieszać z
cukrem pudrem i
śmietaną.Przygotować kruszonkę: Zimne
masło zagnieść z
kokosem,
cukrem i
mąką. Jeśli będzie zbyt lepka, dodać jeszcze
mąki.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na dużej blaszce (25*34 cm). Na cieście rozsmarować
ser, na nim ułożyć
rabarbar i posypać kruszonką. Piec w 180*C około 50 minut.


Inspiracja (z moimi zmianami)