Święta tuż tuż, wszędzie pierniczki, makowce i serniki. Ja na dobrą sprawę mam już przesyt tymi świątecznymi smakołykami, zastanawiam się co na święta będą jeść ci, którzy od miesiąca już gotują wigilijne potrawy. U mnie w domu dania wigilijne je się tylko raz w roku, właśnie w Wigilię. Dlatego nie mam zamiaru wyprzedzać kalendarza i dziś zapraszam Was na ciasto zupełnie nie świąteczne. Lekkie, kolorowe na bazie mleka zagęszczonego i galaretek. A wszystko to usadowione na różowym biszkopcie z kisieli. Biszkopt zawiera olej rzepakowy, dzięki któremu nie jest suchy. Takie ciasto będzie świetnym przysmakiem dla dzieci na ich przyjęcia. A dodatkowo jest bardzo podzielne- z tej porcji wychodzi 40 kawałków.Składniki: na biszkopt (blaszka 25*34 cm):4 jajka2 opakowania kisielu truskawkowego2 łyżki oleju rzepakowego3/4 szklanki mąki1 łyżka octu1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka cukru na piankę:500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego z kartonika1 galaretka cytrynowa1 galaretka truskawkowa na wierzch:40 okrągłych biszkoptów1 galaretka brzoskwiniowa200 ml śmietanki kremówki1 łyżka cukru pudru1 puszka brzoskwińBiałka ubić z cukrem na sztywną pianę, ubijając dodawać po żółtku. Do ubitej na sztywno piany dodać mąkę wymieszaną z kisielami i proszkiem. Delikatnie mieszając drewnianą łyżką dodać ocet i olej. Piec w 170*C przez około 30 minut.Galaretki rozpuścić osobno każdą w 3/4 szklanki wody. Mleko podzielić na połowę. Jedną połowę ubić na sztywno i dodać tężejącą galaretkę. Wylać na biszkopt (od razu bo masa szybko tężeje). Tak samo postąpić z drugą galaretką i pozostałym mlekiem. Kiedy warstwy pianki zastygną. przygotować trzecią warstwę. Sok z brzoskwiń zagotować i rozpuścić w nim brzoskwiniową galaretkę. Na piance rozłożyć biszkopty i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Wymieszać z tężejącą galaretką i wylać na ciasto. Schłodzić.