ßßß
Pogoda za oknem taka, że chyba każdy tęskni za latem. Ni to zima, bo śnieg nas w tym roku jeszcze nie dosięgnął, ni to wiosna... O tropikach mogę sobie co najwyżej pomarzyć.... Mam jednak swój niezawodny sposób na przeniesienie się do ciepłych krajów. Lekkie ciasto z budyniem, galaretką i mnóstwem tropikalnych owoców: bananem, brzoskwiniami, papają, ananasem. Częstujcie się :)foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:3 jajka3/4 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem budyniowy:1 litr mleka1 szklanka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 jajko1 opakowanie budyniu waniliowego3/.4 szklanki cukru1 kostka masła na wierzch:1 niebieska galaretka1 zielona galaretkapuszka brzoskwiń1 banan1 puszka koktailu owocowego (użyłam Helio - papaja czerwona, papaja żółta, guawa, ananas)Niebieską galaretkę rozpuścić w szklance wody, przełożyć do kwadratowego naczynia a kiedy stężeje pokroić w kostkę.Ze składników podanych na ciasto ubić i upiec biszkopt.Połowę mleka zagotować z cukrem i masłem. Resztę mleka wymieszać z mąką, skrobią, budyniem i jajkiem. Wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszając gotować budyń kilka minut, aby nie było czuć surowej mąki. Przestudzić.Zieloną galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić.Na ciasto wyłożyć budyń i równo rozsmarować. Większe owoce pokroić i wszystkie ułożyć na budyniu, razem z kostkami niebieskiej galaretki. Zalać tężejącą zieloną galaretką i odstawić do stężenia.