Wykonanie

Pogoda za oknem taka, że chyba każdy tęskni za latem. Ni to zima, bo śnieg nas w tym roku jeszcze nie dosięgnął, ni to wiosna... O tropikach
mogę sobie co najwyżej pomarzyć.... Mam jednak swój niezawodny sposób na przeniesienie się do ciepłych
krajów. Lekkie ciasto z
budyniem,
galaretką i mnóstwem tropikalnych
owoców:
bananem,
brzoskwiniami,
papają,
ananasem. Częstujcie się :)foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:3
jajka3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia na krem budyniowy:1 litr
mleka1 szklanka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
jajko1 opakowanie budyniu
waniliowego3/.4 szklanki
cukru1 kostka
masła na wierzch:1 niebieska
galaretka1
zielona galaretkapuszka
brzoskwiń1
banan1 puszka koktailu
owocowego (użyłam Helio -
papaja czerwona,
papaja żółta, guawa,
ananas)Niebieską
galaretkę rozpuścić w szklance
wody, przełożyć do kwadratowego naczynia a kiedy stężeje pokroić w kostkę.Ze składników podanych na ciasto ubić i upiec
biszkopt.Połowę
mleka zagotować z
cukrem i
masłem. Resztę
mleka wymieszać z
mąką,
skrobią,
budyniem i
jajkiem. Wlać na gotujące się
mleko i cały czas mieszając gotować
budyń kilka minut, aby nie było czuć surowej
mąki. Przestudzić.
Zieloną galaretkę rozpuścić w szklance
wody i odstawić.Na ciasto wyłożyć
budyń i równo rozsmarować. Większe
owoce pokroić i wszystkie ułożyć na budyniu, razem z kostkami niebieskiej
galaretki. Zalać tężejącą
zieloną galaretką i odstawić do stężenia.