ßßß Cookit - przepis na tropikalne ciasto

tropikalne ciasto

nazwa

Wykonanie

Pogoda za oknem taka, że chyba każdy tęskni za latem. Ni to zima, bo śnieg nas w tym roku jeszcze nie dosięgnął, ni to wiosna... O tropikach mogę sobie co najwyżej pomarzyć.... Mam jednak swój niezawodny sposób na przeniesienie się do ciepłych krajów. Lekkie ciasto z budyniem, galaretką i mnóstwem tropikalnych owoców: bananem, brzoskwiniami, papają, ananasem. Częstujcie się :)
foremka 24*24 cm
Składniki: na ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem budyniowy:
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 opakowanie budyniu waniliowego
3/.4 szklanki cukru
1 kostka masła na wierzch:
1 niebieska galaretka
1 zielona galaretka
puszka brzoskwiń
1 banan
1 puszka koktailu owocowego (użyłam Helio - papaja czerwona, papaja żółta, guawa, ananas)
Niebieską galaretkę rozpuścić w szklance wody, przełożyć do kwadratowego naczynia a kiedy stężeje pokroić w kostkę.
Ze składników podanych na ciasto ubić i upiec biszkopt.
Połowę mleka zagotować z cukrem i masłem. Resztę mleka wymieszać z mąką, skrobią, budyniem i jajkiem. Wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszając gotować budyń kilka minut, aby nie było czuć surowej mąki. Przestudzić.
Zieloną galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić.
Na ciasto wyłożyć budyń i równo rozsmarować. Większe owoce pokroić i wszystkie ułożyć na budyniu, razem z kostkami niebieskiej galaretki. Zalać tężejącą zieloną galaretką i odstawić do stężenia.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/01/tropikalne-ciasto.html