ßßß
Przepis dostałam od Pani Marzeny, ale porównałam je z przepisem Siostry Anastazji i choć znalazłam niewiele różnic, piekąc je teraz po raz drugi zdecydowałam się na tą drugą wersję. Ucierane ciasto, z kokosową wkładką i warstwą soczystych jabłek z cynamonem. A wszystko to oblane polewą chałwową. Nie przepadam za wypiekami z chałwą, ale tu pod postacią polewy bardzo mi smakowała. Wydaje się skomplikowane ale takie nie jest, bo pieczemy je w całości, bez ucierania mas i przekładania warstw. Ma bardzo oryginalny smak i jest naprawdę pyszne. Kiedy ostatnio spróbowałam kawałek u mamy, wiedziałam że od razu znajdzie się i u mnie. I tak oto ten przepis wyprzedził około dwadzieścia innych stojących w kolejce do pieczenia. Zapraszam Was więc kochani na znakomite ciasto jabłkowo-kokosowe, a Pani Marzenie dziękuję za przepis.*blaszka 29*34 cmSkładniki: na ciasto:7 jajek1 kostka margaryny (lub 250 g masła)2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao1 szklanka cukru na wkładkę kokosową:10 dag drobnego kokosu4 białka1 szklanka cukru na wkładkę jabłkową:1 kg słodkich jabłekcynamon na polewę chałwową:10 dag masła1/2 szklanki cukru4 łyżki mleka1 średni batonik chałwy waniliowej (100 g)Margarynę (masło) utrzeć na puch z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać jasną część ciasta do formy.Wkładka kokosowa:Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kokos. Powstałą masę rozsmarować na jasnym cieście.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku i wymieszać z cynamonem. Wyłożyć na warstwę kokosu.Na wierzch rozsmarować ciemne ciasto. Piec około 45 minut w 180*C.Polewa:Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać do otrzymania gładkiej polewy. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia.