ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto Pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z chałwową polewą)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto Pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z chałwową polewą)

nazwa

Wykonanie

Przepis dostałam od Pani Marzeny, ale porównałam je z przepisem Siostry Anastazji i choć znalazłam niewiele różnic, piekąc je teraz po raz drugi zdecydowałam się na tą drugą wersję. Ucierane ciasto, z kokosową wkładką i warstwą soczystych jabłek z cynamonem. A wszystko to oblane polewą chałwową. Nie przepadam za wypiekami z chałwą, ale tu pod postacią polewy bardzo mi smakowała. Wydaje się skomplikowane ale takie nie jest, bo pieczemy je w całości, bez ucierania mas i przekładania warstw. Ma bardzo oryginalny smak i jest naprawdę pyszne. Kiedy ostatnio spróbowałam kawałek u mamy, wiedziałam że od razu znajdzie się i u mnie. I tak oto ten przepis wyprzedził około dwadzieścia innych stojących w kolejce do pieczenia. Zapraszam Was więc kochani na znakomite ciasto jabłkowo-kokosowe, a Pani Marzenie dziękuję za przepis.
*blaszka 29*34 cm
Składniki: na ciasto:
7 jajek
1 kostka margaryny (lub 250 g masła)
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru na wkładkę kokosową:
10 dag drobnego kokosu
4 białka
1 szklanka cukru na wkładkę jabłkową:
1 kg słodkich jabłek
cynamon na polewę chałwową:
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mleka
1 średni batonik chałwy waniliowej (100 g)
Margarynę (masło) utrzeć na puch z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać jasną część ciasta do formy.
Wkładka kokosowa:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kokos. Powstałą masę rozsmarować na jasnym cieście.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku i wymieszać z cynamonem. Wyłożyć na warstwę kokosu.
Na wierzch rozsmarować ciemne ciasto. Piec około 45 minut w 180*C.
Polewa:
Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać do otrzymania gładkiej polewy. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/12/ciasto-pani-marzeny.html