Wykonanie

Przepis dostałam od Pani Marzeny, ale porównałam je z przepisem Siostry Anastazji i choć znalazłam niewiele różnic, piekąc je teraz po raz drugi zdecydowałam się na tą drugą wersję. Ucierane ciasto, z
kokosową wkładką i warstwą soczystych
jabłek z
cynamonem. A wszystko to oblane polewą
chałwową. Nie przepadam za wypiekami z
chałwą, ale tu pod postacią polewy bardzo mi smakowała. Wydaje się skomplikowane ale takie nie jest, bo pieczemy je w całości, bez ucierania mas i przekładania warstw. Ma bardzo oryginalny smak i jest naprawdę pyszne. Kiedy ostatnio spróbowałam kawałek u mamy, wiedziałam że od razu znajdzie się i u mnie. I tak oto ten przepis wyprzedził około dwadzieścia innych stojących w kolejce do pieczenia. Zapraszam Was więc kochani na znakomite ciasto
jabłkowo-
kokosowe, a Pani Marzenie dziękuję za przepis.*blaszka 29*34 cmSkładniki: na ciasto:7
jajek1 kostka
margaryny (lub 250 g
masła)2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1 szklanka
cukru na wkładkę
kokosową:10 dag drobnego
kokosu4
białka1 szklanka
cukru na wkładkę
jabłkową:1 kg słodkich
jabłekcynamon na polewę
chałwową:10 dag
masła1/2 szklanki
cukru4 łyżki
mleka1 średni batonik
chałwy waniliowej (100 g)
Margarynę (
masło) utrzeć na puch z
cukrem. Dodawać po jednym
żółtku i ucierać. Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z
białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać
kakao. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać jasną część ciasta do formy.Wkładka kokosowa:
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę, dodać
kokos. Powstałą masę rozsmarować na jasnym cieście.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku i wymieszać z
cynamonem. Wyłożyć na warstwę
kokosu.Na wierzch rozsmarować ciemne ciasto. Piec około 45 minut w 180*C.Polewa:
Masło rozpuścić z
cukrem i
mlekiem, dodać pokruszoną
chałwę, mieszać do otrzymania gładkiej polewy. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia.