Wykonanie
Kawy nie pijam wcale, bo nie lubię. Nie znoszę także pomadek
kawowych. Jedyna postać w jakiej zjem
kawę to ciasto. To zrobiłam spontanicznie, bez przepisu i konkretnego pomysłu. Wilgotny
biszkopt, mocno nasączony
kawą z
alkoholem i przełożony kremem
kawowym. Do tego
bita śmietana,
czekolada i
wiśnie z
konfitury. Dla kawoszy będzie to na pewno pyszny deser, ja po jednym kawałku mam
kawy dość na dłuuuugo:)*foremka 10*25Składniki: na
biszkopt:4
jajka1 szklanka
cukru3/4 szklanki
mąki1/4 szklanki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia na krem:500 ml
mleka1 opakowanie budyniu
waniliowego2 łyżki
cukru1 kostka
masła2 łyżeczki sypkiej
kawy mielonejdo nasączenia3/4 szklanki zaparzonej
kawy (może być rozpuszczalna)2 łyżki
syropu waniliowego do
kawy (lub dwie łyżeczki
cukru)2 kieliszki
spirytusu na wierzch:150 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudru5 kostek
czekolady1 łyżka
mlekakilka łyżek
wiśni z
konfituryBiałka ubić z
cukrem na pianę. Ubijając dodawać po
żółtku.
Mąkę,
kakao i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki i piec około 35 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.
Kawę wymieszać z
syropem i
spirytusem.Z
mleka,
cukru i proszku budyniowego ugotować
budyń, wystudzić.
Masło utrzeć z
budyniem i
kawą. Blaty ciasta nasączyć
kawą. Układać je w formie, w której piekł się
biszkopt i przekładać masą. Kremówkę ubić z
cukrem pudrem na sztywno. Ciasto wyjąć z formy i ułożyć na paterze do góry dnem. Z wierzchu posmarować kremówką.
Czekoladę rozpuścić z
mlekiem w kąpieli
wodnej i polać po
bitej śmietanie. Udekorować
wiśniami. Schłodzić.