ßßß
Kawy nie pijam wcale, bo nie lubię. Nie znoszę także pomadek kawowych. Jedyna postać w jakiej zjem kawę to ciasto. To zrobiłam spontanicznie, bez przepisu i konkretnego pomysłu. Wilgotny biszkopt, mocno nasączony kawą z alkoholem i przełożony kremem kawowym. Do tego bita śmietana, czekolada i wiśnie z konfitury. Dla kawoszy będzie to na pewno pyszny deser, ja po jednym kawałku mam kawy dość na dłuuuugo:)*foremka 10*25Składniki: na biszkopt:4 jajka1 szklanka cukru3/4 szklanki mąki1/4 szklanki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem:500 ml mleka1 opakowanie budyniu waniliowego2 łyżki cukru1 kostka masła2 łyżeczki sypkiej kawy mielonejdo nasączenia3/4 szklanki zaparzonej kawy (może być rozpuszczalna)2 łyżki syropu waniliowego do kawy (lub dwie łyżeczki cukru)2 kieliszki spirytusu na wierzch:150 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru5 kostek czekolady1 łyżka mlekakilka łyżek wiśni z konfituryBiałka ubić z cukrem na pianę. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę, kakao i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki i piec około 35 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.Kawę wymieszać z syropem i spirytusem.Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć z budyniem i kawą. Blaty ciasta nasączyć kawą. Układać je w formie, w której piekł się biszkopt i przekładać masą. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ciasto wyjąć z formy i ułożyć na paterze do góry dnem. Z wierzchu posmarować kremówką. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać po bitej śmietanie. Udekorować wiśniami. Schłodzić.