ßßß Cookit - przepis na ciasto kawowe

ciasto kawowe

nazwa

Wykonanie

Kawy nie pijam wcale, bo nie lubię. Nie znoszę także pomadek kawowych. Jedyna postać w jakiej zjem kawę to ciasto. To zrobiłam spontanicznie, bez przepisu i konkretnego pomysłu. Wilgotny biszkopt, mocno nasączony kawą z alkoholem i przełożony kremem kawowym. Do tego bita śmietana, czekolada i wiśnie z konfitury. Dla kawoszy będzie to na pewno pyszny deser, ja po jednym kawałku mam kawy dość na dłuuuugo:)
*foremka 10*25
Składniki: na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem:
500 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
1 kostka masła
2 łyżeczki sypkiej kawy mielonej
do nasączenia
3/4 szklanki zaparzonej kawy (może być rozpuszczalna)
2 łyżki syropu waniliowego do kawy (lub dwie łyżeczki cukru)
2 kieliszki spirytusu na wierzch:
150 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
5 kostek czekolady
1 łyżka mleka
kilka łyżek wiśni z konfitury
Białka ubić z cukrem na pianę. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę, kakao i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki i piec około 35 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.
Kawę wymieszać z syropem i spirytusem.
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć z budyniem i kawą. Blaty ciasta nasączyć kawą. Układać je w formie, w której piekł się biszkopt i przekładać masą. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ciasto wyjąć z formy i ułożyć na paterze do góry dnem. Z wierzchu posmarować kremówką. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać po bitej śmietanie. Udekorować wiśniami. Schłodzić.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/06/ciasto-kawowe.html