ßßß
Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto podwójnie czekoladowe z mandarynkami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto podwójnie czekoladowe z mandarynkami
Składniki
Mleko
Czekolada
Kakao
Mąka
Cukier
Jajko
Olej
Śmietana 18%
Proszek do pieczenia
Soda oczyszczona
Czekoladowy mus
Śmietana kremówka
Cukier puder
Żelatyna
Mandarynki
Galaretka pomarańczowa
Wykonanie
Miałam zamiar upiec proste ciasto
czekoladowe
bez dodatków, z samą polewą z
czekolady
. Ale znowu w trakcie pieczenia pokombinowałam i dodałam
mus czekoladowy
,
galaretkę
i
mandarynki
.
Cytrusy
właściwie przez cały rok mogą dla mnie nie istnieć ale jesienią uwielbiam
mandarynki
, które przypominają mi o zbliżających się świętach. Bo zimowe święta pachną mi właśnie
mandarynkami
. Do świąt jeszcze daleko, więc
wrócę
do tematu tego ciasta.
Czekoladowe
wilgotne ciasto i
czekoladowy mus
na pewno będą gratką dla czekoholików. A zwykłe
czekoladowe
ciasto pojawi się następnym razem.*foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto (źródło):125 ml
mleka
70 g
czekolady deserowej
1/2 szklanki
kakao
1 szklanka
mąki
2/3 szklanki
cukru
1
jajko
70 ml
oleju
125 ml kwaśnej
śmietany 18%
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej
na
mus czekoladowy
:300 ml
śmietanki kremówki
100 g
czekolady deserowej
1 łyżka
cukru pudru
3 łyżeczki
żelatyny
na wierzch:4
mandarynki
1 opakowanie
galaretki pomarańczowej
Mleko
zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną
czekoladę
i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
Jajko
utrzeć z
cukrem
na białą masę. Ucierając dolewać
olej
i
śmietanę
. Dodać
mleko
z
czekoladą
.
Mąkę
wymieszać z
kakao
,
sodą
i
proszkiem do pieczenia
, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem. Piec w 170*C przez około pół godziny, sprawdzając patyczkiem. Wystudzić.
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli
wodnej
.
Śmietanę
ubić na sztywno z
cukrem pudrem
.
Żelatynę
rozpuścić w kilku łyżach wrzątku.
Śmietanę
wymieszać z
czekoladą
i
żelatyną
. Wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Galaretkę
rozpuścić w 400 ml wrzątku.
Mandarynki
obrać i pokroić w plastry. Ułożyć je na musie
czekoladowym
i zalać tężejącą
galaretką
. Odstawić do stężenia.
Źródło:
http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/11/ciasto-podwojnie-czekoladowe-z.html
Przepisy powiązane
tort kawowo-kokosowy
MUFFINY MOCNO CZEKOLADOWE
97. Muffinki czekoladowo-kawowe
Muffiny mocno kakaowe, czyli z kremem kakaowo - orzechowym ;)
Muffinki z konfiturą
Składniki powiązane (0)