Wykonanie

Długo miałam w zamiarze to ciasto, ale bałam się zakalca, przed którym ostrzegają forumowiczki. Skorzystałam z przepisu mamy i udało się bez problemu, a i fale wyszły nie najgorsze. Żeby urozmaicić ciasto, dodałam
galaretkę i warstwę kremu
kokosowego. I przy okazji zużyłam
biszkoptowy blat, który mi ostatnio został. Szkoda tylko, że nie mam czasu, żeby robić ładne zdjęcia...Składniki: na ciasto:5
jajek5 łyżek
cukru30 dag
mąki250 g
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao1 łyżeczka
sodyszklanka
wiśni z kompotu
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodawać po jednym
żółtku i ucierać. Wsypać
mąkę,
sodę i proszek. Z
białek ubić pianę, wmiksować do ciasta. Podzielić je na połowę, do jednej części dodać
kakao.
Wiśnie wydrylować, osączyć. W foremce o
boku 23 cm wyłożyć jasne ciasto, następnie ciemne. Rozłożyć
wiśnie i lekko je docisnąć. Piec do suchego patyczka w 175*C. Przestudzić.2
zielone galaretkiGalaretki rozpuścić w dwóch i pół szklanki
wody. tężejące wylać na ciasto.krem:1,5 szklanki
mleka1 łyzka
maki pszennej1 łyzka
maki ziemniaczanej1 łyżka
cukru2 łyżki
kokosu100 g
masłaMąkę,
skrobię i
cukier wymieszać w pół szklanki
mleka, ugotować
budyń na pozostałym
mleku. Do gotującego się budyniu wsypać
kokos, pogotować chwile mieszając i wystudzić. Zmiksować z miękkim
masłem. Krem wyłożyć na
galaretkę. Posypać pokruszonym
biszkoptem lub polać polewą.