ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto Delicja (Fale Dunaju)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto Delicja (Fale Dunaju)

nazwa

Wykonanie

Długo miałam w zamiarze to ciasto, ale bałam się zakalca, przed którym ostrzegają forumowiczki. Skorzystałam z przepisu mamy i udało się bez problemu, a i fale wyszły nie najgorsze. Żeby urozmaicić ciasto, dodałam galaretkę i warstwę kremu kokosowego. I przy okazji zużyłam biszkoptowy blat, który mi ostatnio został. Szkoda tylko, że nie mam czasu, żeby robić ładne zdjęcia...
Składniki: na ciasto:
5 jajek
5 łyżek cukru
30 dag mąki
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
szklanka wiśni z kompotu
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Wsypać mąkę, sodę i proszek. Z białek ubić pianę, wmiksować do ciasta. Podzielić je na połowę, do jednej części dodać kakao. Wiśnie wydrylować, osączyć. W foremce o boku 23 cm wyłożyć jasne ciasto, następnie ciemne. Rozłożyć wiśnie i lekko je docisnąć. Piec do suchego patyczka w 175*C. Przestudzić.
2 zielone galaretki
Galaretki rozpuścić w dwóch i pół szklanki wody. tężejące wylać na ciasto.
krem:
1,5 szklanki mleka
1 łyzka maki pszennej
1 łyzka maki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
2 łyżki kokosu
100 g masła
Mąkę, skrobię i cukier wymieszać w pół szklanki mleka, ugotować budyń na pozostałym mleku. Do gotującego się budyniu wsypać kokos, pogotować chwile mieszając i wystudzić. Zmiksować z miękkim masłem. Krem wyłożyć na galaretkę. Posypać pokruszonym biszkoptem lub polać polewą.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/04/ciasto-delicja-fale-dunaju.html