ßßß
Długo miałam w zamiarze to ciasto, ale bałam się zakalca, przed którym ostrzegają forumowiczki. Skorzystałam z przepisu mamy i udało się bez problemu, a i fale wyszły nie najgorsze. Żeby urozmaicić ciasto, dodałam galaretkę i warstwę kremu kokosowego. I przy okazji zużyłam biszkoptowy blat, który mi ostatnio został. Szkoda tylko, że nie mam czasu, żeby robić ładne zdjęcia...Składniki: na ciasto:5 jajek5 łyżek cukru30 dag mąki250 g margaryny1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakao1 łyżeczka sodyszklanka wiśni z kompotuMargarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Wsypać mąkę, sodę i proszek. Z białek ubić pianę, wmiksować do ciasta. Podzielić je na połowę, do jednej części dodać kakao. Wiśnie wydrylować, osączyć. W foremce o boku 23 cm wyłożyć jasne ciasto, następnie ciemne. Rozłożyć wiśnie i lekko je docisnąć. Piec do suchego patyczka w 175*C. Przestudzić.2 zielone galaretkiGalaretki rozpuścić w dwóch i pół szklanki wody. tężejące wylać na ciasto.krem:1,5 szklanki mleka1 łyzka maki pszennej1 łyzka maki ziemniaczanej1 łyżka cukru2 łyżki kokosu100 g masłaMąkę, skrobię i cukier wymieszać w pół szklanki mleka, ugotować budyń na pozostałym mleku. Do gotującego się budyniu wsypać kokos, pogotować chwile mieszając i wystudzić. Zmiksować z miękkim masłem. Krem wyłożyć na galaretkę. Posypać pokruszonym biszkoptem lub polać polewą.