ßßß Cookit - przepis na Czekoleonka

Czekoleonka

nazwa

Wykonanie

Po Czekoladowym Napoleonie pora na czekoladową napoleonkę. Taka tam klasyka w nieco odmienionym wydaniu. 2 łyżki kakao, a różnica w smaku i wyglądzie kolosalna. Mimo tych kombinacji jest prosto, pysznie i elegancko.
Ciasto:
3/4 kostki margaryny lub masła
3 łyżki cukru
6 łyżek śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
mąka ile ciasto pochłonie
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy placki i pieczemy ok 20 minut w 170 st C.
Masa:
1 masło
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 l mleka
Większa część mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Mąki i kakao mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy na gotujące mleko. Tak powstałym budyniem przekładamy placki.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/04/czekoleonka.html