ßßß Cookit - przepis na przekładaniec z owocami w galaretce

przekładaniec z owocami w galaretce

nazwa

Wykonanie

Takie ciasto wymyśliłam na spotkanie urodzinowe w pracy męża. Użyłam do niego mrożonej mieszanki kompotowej. Owoce w galaretce były więc trochę kwaśne ale pasowały do słodkiej masy budyniowo-galaretkowej. Jeśli wolicie bardzo słodkie ciasta to użyjcie świeżych owoców lub owoców z syropu.
*forma 24*24 cm
Składniki: na ciasto:
50 g masła
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie:
5 szklanek wody
3 opakowania budyniu cytrynowego (lub kisielu)
2 opakowania galaretki cytrynowej
4 łyżki cukru na wierzch:
2 opakowania galaretki truskawkowej
450 g mieszanki kompotowej lub świeżych owoców (wiśnia, malina, truskawka, czarna porzeczka)
Masło stopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na gęstą białą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Wlać masło i delikatnie wymieszać. Przelać do formy i piec około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Proszek budyniowy i cukier rozpuścić w szklance wody i ugotować na pozostałej wodzie . Zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Przestudzić.
Galaretki czerwone rozpuścić w 3 szklankach wody. Odstawić. W formie ułożyć jeden blat ciasta, wyłożyć połowę jeszcze ciepłej masy i przykryć ciastem. Wyłożyć resztę masy, rozsmarować i odstawić do ostygnięcia. Na wystudzonej masie ułożyć owoce. Zalać tężejącą galaretką.
Zamrożonych owoców nie rozmrażać, dzięki temu galaretka szybko stężeje.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/04/przekadaniec-z-owocami-w-galaretce.html