Wykonanie

Melba to jedno z ulubionych ciast z zeszytu mamy. Tym razem
biszkopt zastąpiłam
ciastem dyniowym (przepis stąd). Krem z
sera robionego na bazie
jajek i
śmietany jest delikatny i tak dobry, że nie da się tego opisać- musicie spróbować. Całość elegancka, wysoka jak tort. Na pewno Wam zasmakuje. *tortownica 21 cmSkładniki: na ciasto:250 g musu z dyni3
jajka200 g
masła1 szklanka
cukru1 i 1/2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia na krem:1 litr
mleka500 g kwaśnej
śmietany 18%4
jajka1 szklanka
cukru pudru1 kostka
masładodatkowo:1 puszka
brzoskwiń1
galaretka brzoskwiniowa3 łyżki
cukru pudruAby uzyskać mus z dyni należy wydrążoną
dynię razem ze skórką (ilość większą niż potrzebujemy musu) upiec w piekarniku w 200*C przez około pół godziny. Odciąć skórkę a miąższ zmiksować.
Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Dodać
cukier i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać mus z dyni i wystudzić (pół szklanki odłożyć na polewę). Do masy wbić
żółtka, zmiksować i dodać przesianą, wymieszaną z proszkiem
mąkę. Wymieszać. Z
białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do tortownicy i piec około 4 5 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa krążki.
Śmietanę wymieszać z
jajkami i wlać na gotujące się
mleko. Gotować powoli przez kilka minut, aż
ser oddzieli się od
serwatki. Przełożyć na sito i wystudzić. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem a następnie dodawać po łyżce
sera.
Brzoskwinie odsączyć z
syropu.
Syrop przelać do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać
galaretkę, dobrze wymieszać i odstawić aż zacznie tężeć.
Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Spód ciasta umieścić na paterze i zapiąć obręcz tortownicy. Rozsmarować połowę kremu i wyłożyć
brzoskwinie. Zalać tężejącą
galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Rozsmarować resztę kremu i przykryć
ciastem. Odłożoną masę
dyniową wymieszać z
cukrem pudrem i polać ciasto. Kroić najlepiej następnego dnia po zrobieniu.




