Wykonanie

Dziś tort zrobiony z okazji wspólnych imienin rodziców, czyli połączenia andrzejek z barbórką. Skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji na ciasto
cappuccino, ale lekko go zmodyfikowałam. Przede wszystkim zmniejszyłam proporcje ciasta i wkładki kokosowej o połowę, ale kremu zostawiłam tyle, ile w przepisie. Dodałam też od siebie kilka
wiśni z
nalewki do kremu. I tyle. Całość posypałam prażonym
kokosem,
białą czekoladą i
mleczną czekoladą. Aha no i zapomniałabym dodać, nasączyłam
biszkopt kawą cappuccino. Podaję przepis zmieniony, jeżeli chcecie zrobić z tego przepisu ciasto w dużej formie, musicie podwoić składniki na
biszkopt i blat
kokosowy. Piekłam w tortownicy 21 cm. Wyszło pysznie.Składniki: na
biszkopt kakaowy:4
jajka3/4 szklanki
mąki2 łyżki
kakao3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia na wkładkę
kokosową:3
białka120 g
kokosu1/2 szklanki
cukru na krem:5
żółtek2,5 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru1 opakowanie budyniu
waniliowego3 łyżki
mąki200 g
masła3 g
kawy cappuccino w proszku (dałam więcej)
wiśnie z
nalewkido nasączenia:1 filiżanka
kawy cappuccino posłodzonej i wystudzonejZ podanych składników upiec
biszkopt. Wystudzić i przekroić na dwa krążki.
Białka ubić z
cukrem. Na końcu wsypać
kokos i wymieszać. Upiec na papierze do pieczenia przez około 25 minut w 170*C.Z
mleka,
cukru,
żółtek,
mąki i budyniu ugotować kremowy
budyń i wystudzić. Miękkie
masło utrzeć z
budyniem i
kawą cappuccino.Krążek
biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć
kawą. Wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć
wiśnie z
nalewki. przykryć
ciastem kokosowym. Rozsmarować 1/3 kremu i przykryć
biszkoptem. Nasączyć
kawą. Resztą kremu pokryć cały tort w koło i obsypać boki prażonym
kokosem. Wierzch posypać startą
mleczną czekoladą i
płatkami białej czekolady. Schłodzić.