ßßß Cookit - przepis na Pocałunek Murzynka

Pocałunek Murzynka

nazwa

Wykonanie

To ciasto tradycyjnie robi się w mojej rodzinie na święta. Pamiętam jak babcia piekła je jak byłam małą dziewczynka, później piekła je mama, teraz ja. I tak już zostało. Przepis pochodzi z Poradnika Domowego, jeszcze z lat 90-tych.
Ciasto jest pracochłonne i czasochłonne ale warte zachodu. W smaku jest idealne. Krem ma oryginalny, niepowtarzalny smak. Nie wiem dlaczego jest tak mało znane. Polecam wszystkim, którzy go nie robili.
wersja z zeszłego roku:
Podaję przepis na JEDNĄ WARSTWĘ CIASTA. Należy upiec trzy warstwy, każdą z innym dodatkiem według przepisu.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu
+ dodatkowo:
na I warstwę 2 łyżki kakao, na II warstwę 2 łyżki maku, na III warstwę bakalie (skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy)
Jajko utrzeć z cukrem , dodawać śmietanę , mąkę wymieszaną z sodą i ocet. Każdą warstwę przygotować tak samo, dodając dodatek. Upiec najlepiej na zsuwanej blaszce. (ciasto na pewno się z niej nie zleje, a łatwiej będzie zsunąć ciasto)
Krem:
- 2 jajka
- 3/4 szklanka cukru
- 200 g margaryny (z masłem może się nie udać, masa będzie za rzadka)
- 1 i 1/2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- aromat waniliowy lub śmietankowy
Jajka ubić z cukrem na puszystą , kremową masę. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, cienką strużką wlewać ciepłe mleko ( nie gorące). Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć , dodawać stopniowo wystudzoną masę oraz aromat. Gotowym kremem przełożyć placki w kolejności kakaowy-makowy-bakaliowy. Wierzch ciasta można oblać polewą.
* Oryginalny przepis jest tak skonstruowany, że z całości (1 szklanki mąki) robimy 3 placki. Fizycznie nie możliwe, choć w internecie widziałam, ze ktoś tak go piekł i podobno mu wyszło. Pewnie użył bardzo małej blaszki. Otóż w przepisie jest błąd. Z podanych składników robimy jedną warstwę, czyli musimy potroić ilość składników. Wtedy wychodzi nam porcja na dużą zsuwaną blaszkę. Podaję przepis zmodyfikowany.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/04/pocaunek-murzyna.html