Wykonanie

To ciasto tradycyjnie robi się w mojej rodzinie na święta. Pamiętam jak babcia piekła je jak byłam małą dziewczynka, później piekła je mama, teraz ja. I tak już zostało. Przepis pochodzi z Poradnika Domowego, jeszcze z lat 90-tych.Ciasto jest pracochłonne i czasochłonne ale warte zachodu. W smaku jest idealne. Krem ma oryginalny, niepowtarzalny smak. Nie wiem dlaczego jest tak mało znane. Polecam wszystkim, którzy go nie robili.wersja z zeszłego roku:

Podaję przepis na JEDNĄ WARSTWĘ CIASTA. Należy upiec trzy warstwy, każdą z innym dodatkiem według przepisu.Ciasto:- 1 szklanka
mąki- 1 szklanka
cukru- 1 szklanka kwaśnej
śmietany- 1
jajko- 1 łyżeczka
sody- 1 łyżka
octu+ dodatkowo:na I warstwę 2 łyżki
kakao, na II warstwę 2 łyżki
maku, na III warstwę
bakalie (
skórka pomarańczowa,
rodzynki,
orzechy)
Jajko utrzeć z
cukrem , dodawać
śmietanę ,
mąkę wymieszaną z
sodą i
ocet. Każdą warstwę przygotować tak samo, dodając dodatek. Upiec najlepiej na zsuwanej blaszce. (ciasto na pewno się z niej nie zleje, a łatwiej będzie zsunąć ciasto)Krem:- 2
jajka- 3/4 szklanka
cukru- 200 g
margaryny (z
masłem może się nie udać, masa będzie za rzadka)- 1 i 1/2 łyżki
mąki- 1/2 szklanki
mleka-
aromat waniliowy lub
śmietankowyJajka ubić z
cukrem na puszystą , kremową masę. Wsypać
mąkę i dokładnie wymieszać, cienką strużką wlewać ciepłe
mleko ( nie gorące). Ostudzić.Miękkie
masło utrzeć , dodawać stopniowo wystudzoną masę oraz aromat. Gotowym kremem przełożyć placki w kolejności
kakaowy-makowy-
bakaliowy. Wierzch ciasta można oblać polewą.* Oryginalny przepis jest tak skonstruowany, że z całości (1 szklanki
mąki) robimy 3 placki. Fizycznie nie możliwe, choć w internecie widziałam, ze ktoś tak go piekł i podobno mu wyszło. Pewnie użył bardzo małej blaszki. Otóż w przepisie jest błąd. Z podanych składników robimy jedną warstwę, czyli musimy potroić ilość składników. Wtedy wychodzi nam porcja na dużą zsuwaną blaszkę. Podaję przepis zmodyfikowany.