ßßß
Polubiłam smak anyżu i zrobiłam kolejne ciasteczka z nim. Tym razem jednak nie klasyczne kruche, a miękkie ciasteczka z dodatkiem jogurtu naturalnego i oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy go jeść pod każdą postacią oraz podawać go naszym dzieciom. Możemy zdrowotne walory oleju rzepakowego połączyć z tym co dzieci lubią najbardziej, czyli słodyczami i podać im takie zdrowe ciastka. Moje dziecko je uwielbia.Składniki:300 g mąki razowej100 ml oleju rzepakowego100 g cukru pudru1 jajko1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 łyżeczka mielonego anyżu1 łyżeczka skórki otartej z cytryny1 łyżeczka proszku do pieczeniaJajko i cukier puder utrzeć. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać olej, jogurt i przemieszać. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Będzie miękkie i bardzo elastyczne, można je trochę podsypać mąką. Z ciasta wykrawać ciasteczka i układać na blasze. Piec w 200*C około 15 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.