ßßß
Cookit - przepis na anyżki jogurtowe z olejem rzepakowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
anyżki jogurtowe z olejem rzepakowym
Składniki
Mąka razowa
Olej rzepakowy
Cukier puder
Jajko
Jogurt naturalny
Anyż
Cytryna
Proszek do pieczenia
Wykonanie
Polubiłam smak
anyżu
i zrobiłam kolejne
ciasteczka
z nim. Tym razem jednak nie klasyczne kruche, a miękkie
ciasteczka
z dodatkiem
jogurtu naturalnego
i
oleju rzepakowego
.
Olej rzepakowy
jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy go jeść pod każdą postacią oraz podawać go naszym dzieciom. Możemy zdrowotne walory
oleju rzepakowego
połączyć z tym co dzieci lubią najbardziej, czyli
słodyczami
i podać im takie zdrowe
ciastka
. Moje dziecko je uwielbia.Składniki:300 g
mąki razowej
100 ml
oleju rzepakowego
100 g
cukru pudru
1
jajko
1/2 szklanki
jogurtu naturalnego
1 łyżeczka mielonego
anyżu
1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Jajko
i
cukier puder
utrzeć. Na stolnicę wysypać
mąkę
, dodać
olej
,
jogurt
i przemieszać. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Będzie miękkie i bardzo elastyczne, można je trochę podsypać
mąką
. Z ciasta wykrawać
ciasteczka
i układać na blasze. Piec w 200*C około 15 minut. Po upieczeniu można posypać
cukrem pudrem
.
Źródło:
http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/12/anyzki-jogurtowe-z-olejem-rzepakowym.html
Przepisy powiązane
Babka jogurtowa.
Babka jogurtowa
Kukurydziane muffiny z niespodzianką
Meyer Lemon Cake, Kalifornia – Rok z kuchnią USA
Babka maślana
Składniki powiązane (0)