Klopsy wcale nie muszą być nudne, wystarczy urozmaicić je pomysłowym sosem. Ten brokułowo-serowy jest delikatny i kremowy.Składniki:500 g mięsa mielonego1 jajko1 mała czerstwa bułka2 łyżki kaszy manny1/2 brokuła100 g kremowego serka topionego1 łyżeczka chrzanu1 łyżka kwaśnej śmietany1 łyżka mąkisólpieprzłyżka olejuBułkę zalać wodą, namoczyć i odcisnąć. Dodać do mięsa, wbić jajko, kaszę mannę, przyprawić i uformować klopsy. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć klopsy na złoto i zalać szklanką wody. Wrzucić drobno pokrojonego brokuła, posolić i gotować kilka minut pod przykryciem. Wyjąć klopsy, dodać chrzan i serek topiony i dokładnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku, wrzucić klopsy do sosu .