Wykonanie
Dzisiejszy obiad miał wyglądać inaczej, jednak po rozmrożeniu
mięsa okazało się, że to nie
pierś kurczaka, tylko zmielona
pierś indyka. No cóż, trzeba było coś z niego zrobić i tak powstał pomysł na:


200g ugotowanej
soczewicy Sante300g
mielonego mięsa z indyka30g
mąki pełnoziarnistej1
jajkosólpieprzolej do smażenia
Soczewicę gotujemy ok. 15 minut, aż do miękkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie do miski przekładamy
mięso, dodajemy
soczewicę,
jajko,
mąkę i
przyprawy i wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy
olej lub
oliwę. Formujemy małe kotleciki i smażymy ok 10 - 15 minut. Podajemy z
sałatą.Z podanej porcji wyszło mi ok. 6 kotlecików

I słów kilka o
soczewicy. Do tej
pory nigdy nie gościła na moim talerz, dlatego byłam bardzo ciekawa jej smaku. Pozytywnie się zaskoczyłam.
Czerwona soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin z grupy B. Teraz już na pewno będzie często gościć na moim talerzu ;)http://www.sante.pl/http://www.sklep.sante.pl/https://www.facebook.com/SanteZnaczyZdrowie