ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "papuga" - sernik na zimno

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "papuga" - sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Zupełnie nie miałam pomysłu na ciasto, a w domu żadnych szczególnych składników. Z tego co miałam, postanowiłam zrobić sernik na zimno. Nawet nie spodziewałam się, że tak dobrze i ładnie wyjdzie. Szkoda, że zdjęcia nie odzwierciedliły kolorów, bo ciasto było bajeczni kolorowe. Użyłam serka w kostce, bo lubię takie trochę grudkowate masy serowe, ale jeśli wolicie gładkie, użyjcie sera trzykrotnie mielonego. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem.
*foremka 24*24 cm:
Składniki: na biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową:
3 kostki sera białego (600 g)
4 żółtka
3 łyżki cukru
2 galaretki czerwone na piankę:
400 g winogron zielonych
2 galaretki żółte
4 białka
1 łyżka cukru na wierzch:
galaretka różowa
galaretka turkusowa
Białka ubić z cukrem na pianę i nadal ubijając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 20 minut. Wystudzić.
Ser zmiksować blenderem. Galaretki czerwone rozpuścić w 3/4 szklanki wody, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i nadal ucierając dodawać po łyżce sera. Na końcu wlać galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt. Winogrona umyć i pokroić na połówki, pestki usunąć. Ułożyć przeciętą częścią w dół na masie serowej.Galaretki żółte rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Białka ubić z cukrem na pianę i dodać letnią galaretkę. Wyłożyć na winogrona. Kiedy pianka zacznie tężeć warstwa żółtej galaretki sama oddzieli si od pianki. Odstawić do stężenia. Galaretkę różową i turkusową rozpuścić osobno w 3/4 szklanki wody. Kiedy zaczną mocno tężeć łyżką wykladać na zmianę na ciasto. Odstawić do stężenia.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/07/ciasto-papuga-sernik-na-zimno.html