ßßß Cookit - przepis na rolada jabłkowa w kokosie

rolada jabłkowa w kokosie

nazwa

Wykonanie

Dawno na blogu nie było rolady, teraz za to będzie ich więcej. Zaczęłam od rolady jabłkowej, obtoczonej w prażonym kokosie. Łatwa do zrobienia, lekka, delikatna, mięciutka.
Składniki: na biszkopt:
5 jajek
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie:
6 jabłek
2 łyżki cukru
2 galaretki cytrynowe
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do szarlotki
do obtoczenia:
3-4 łyżki bitej śmietany
150 g kokosu
1 łyżka masła
Białka ubić z cukrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w 170*C przez około 30 minut. Ściereczkę namoczyć w wodzie i odcisnąć, rozłożyć na blacie. Ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie zdjąć papier i zawinąć ciasto razem ze ściereczką, odstawić.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, zalać odrobina wody i dusić do miękkości. Zmiksować blenderem, dodać cukier, cynamon, wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać sypkie galaretki i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa jabłkowa zacznie tężeć, rozwinąć roladę, zdjąć ściereczkę i posmarować biszkopt masą. Zwinąć. Kokos uprażyć na maśle (można dodać cukru) i wystudzić.. Roladę obsmarować bitą śmietaną i obtoczyć w kokosie.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/06/rolada-jabkowa-w-kokosie.html