ßßß
Dawno na blogu nie było rolady, teraz za to będzie ich więcej. Zaczęłam od rolady jabłkowej, obtoczonej w prażonym kokosie. Łatwa do zrobienia, lekka, delikatna, mięciutka.Składniki: na biszkopt:5 jajek1 i 1/4 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie:6 jabłek2 łyżki cukru2 galaretki cytrynowe1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do szarlotkido obtoczenia:3-4 łyżki bitej śmietany150 g kokosu1 łyżka masłaBiałka ubić z cukrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w 170*C przez około 30 minut. Ściereczkę namoczyć w wodzie i odcisnąć, rozłożyć na blacie. Ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie zdjąć papier i zawinąć ciasto razem ze ściereczką, odstawić.Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, zalać odrobina wody i dusić do miękkości. Zmiksować blenderem, dodać cukier, cynamon, wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać sypkie galaretki i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa jabłkowa zacznie tężeć, rozwinąć roladę, zdjąć ściereczkę i posmarować biszkopt masą. Zwinąć. Kokos uprażyć na maśle (można dodać cukru) i wystudzić.. Roladę obsmarować bitą śmietaną i obtoczyć w kokosie.